Brugge krijgt ‘SAVE’-label na gunstige evaluatie actieplan

Het SAVE-label werd uitgereikt aan de fietsers- en voetgangerstunnel bij het station. © Foto WK
Redactie KW

De stad Brugge heeft dinsdag het SAVE-label gekregen. Het label kwam er na gunstige evaluatie van het actieplan dat het stadsbestuur uitwerkte, en die volgens Koen Van Wonterghem van Ouders van Verongelukte Kinderen ook al tot tastbare resultaten heeft geleid.

Brugge ondertekende in 2015 het SAVE-Charter van de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK). Daaruit volgde een tweejarig actieplan met concrete maatregelen om de verkeersveiligheid te verhogen.

“En de evaluatie daarvan was over de hele lijn positief”, zegt Koen Van Wonterghem, gedelegeerd bestuurder van OVK. “Brugge heeft zich heel ambitieus getoond door op alle zeven de SAVE-doelstellingen in te zetten, en het actieplan werd ook strikt gevolgd wat tot zeer concrete en tastbare resultaten heeft geleid.”

Ingrepen

Burgemeester Renaat Landuyt verwees onder meer naar de autoluwe winkelstraten, de fiets- en schoolstraten en suggestiestroken voor fietsers. “Maar er zijn ook infrastructurele ingrepen gebeurd zoals de ondertunneling hier aan de Koning Albert I-laan, een grote verbetering voor de verkeersstroom van fietsers en voetgangers in deze steeds drukkere omgeving. De komende maanden krijgt dit met de opening van de tunnel onder de sporen nog een mooi vervolg. In de binnenstad zitten we met de herinrichting van ‘t Zand, en ook het nieuwe parkeerplan heeft daar bijgedragen tot extra veiligheid voor de fietsers en voetgangers. En tot slot blijven we sterk inzetten op handhaving, sensibilisering en preventie.”

Burgemeester Landuyt en schepen van Onderwijs Pablo Annys verwezen allebei ook naar het 10-puntenplan ‘Veilige schoolpoort’. “Daarmee werden we onlangs op het Vlaams Congres Verkeersveiligheid nog genomineerd voor de publieksprijs. Het stappenplan van het SAVE-charter heeft daartoe als inspiratie gediend, het was een ideale basis om concrete stappen vooruit te doen”, aldus Annys.

(WK-foto WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier