Bredene ontvangt 2de SAVE-label van vzw Ouders van Verongelukte Kinderen

Burgemeester Steve Vandenberghe ondertekende maandag een nieuw SAVE-charter van de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen. Gedelegeerd bestuurder Koen Van Wonterghem had voor het gemeentebestuur ook een tweede SAVE-label mee voor de realisatie van haar tweede actieplan. © MM
Redactie KW

Burgemeester Steve Vandenberghe heeft op maandag 22 mei namens het gemeentebestuur een nieuw SAVE-charter van de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK) ondertekend. In het charter engageert het gemeentebestuur zich “een globaal en gecoördineerd beleid te ontwikkelen om alle weggebruikers en in het bijzonder jongeren en kinderen beter te beschermen.”

Het gemeentebestuur en de lokale politie hebben op 4 juni 2012 het Save-charter van de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen voor het eerst ondertekend. Dit Save-charter bestaat uit 7 doelstellingen die een grotere verkeersveiligheid beogen van jongeren en kinderen in het bijzonder.

Aantal verkeersslachtoffers doen dalen

“Een eerste actieplan werd al bekroond met een Save-label en ook de acties van een tweede plan werden door de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK) gunstig geëvalueerd en opnieuw bekroond met het Save-label”, gaf een trotse burgemeester Steve Vandenberghe maandag aan. Vandenberghe noemde een onverdroten inzet voor de verkeersveiligheid van kinderen en jongeren “eigenlijk een evidentie“.

Gedelegeerd bestuurder Koen Van Wonterghem van de vzw OVK legde nog eens het belang van zijn vereniging uit: “We willen het aantal (dodelijke) verkeersongevallen bij kinderen en jongeren drastisch doen dalen. Om dit te verwezenlijken, betrekt OVK de steden en gemeenten bij haar strijd voor meer verkeersveiligheid.

Bredene was eerst

Daarvoor werd in 2011 het SAVE-charter in het leven geroepen om die steden en gemeenten aan te sporen een beter en veiliger beleid rond verkeersveiligheid te ontwikkelen.”

Het engagement van Bredene werd in 2014 een eerste keer bekroond met een SAVE-label. De eerste die in West-Vlaanderen uitgereikt werd. “Dat was voor Bredene blijkbaar geen eindpunt want al snel werd een tweede SAVE-actieplan opgesteld“, gaat Van Wonterghem verder. “Het is voor de uitvoering van dit SAVE-plan dat de gemeente vandaag ondertussen als 37e in de rij een nieuw SAVE-label ontvangt. De 11e in West-Vlaanderen na Anzegem, Bredene (1e label), Deerlijk, Ledegem, Lendelede, Poperinge, Roeselare, Waregem, Zedelgem en Zuienkerke.”

In overleg met de lokale politie en de vzw OVK werd intussen al een derde actieplan opgesteld. Een van de nieuwe elementen in het plan is volgens korpschef Eric Van Parijs de invoering van snelheidscontroles in de zones 30. “Let wel, het is allerminst onze bedoeling om de bestuurders hiermee te bruuskeren. Neen, we willen met deze nieuwe aanpak vooral benadrukken hoe belangrijk verkeersveiligheid is in de schoolomgeving. Het moet immers ons aller bedoeling zijn om het ledenaantal van de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen zo klein mogelijk te houden“, besloot de korspchef.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier