Boudewijnbrug in Brugge wordt vanaf april anderhalve maand onderbroken

Redactie KW

Waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV start op maandag 30 maart met grootschalige onderhoudswerken aan de Boudewijnbrug.

Tijdens de werken, die ongeveer anderhalve maand zullen duren, wordt de brug volledig onderbroken voor alle wegverkeer. Door dit structureel onderhoud uit te voeren, wordt de levensduur van de brug aanzienlijk verlengd.

De Boudewijnbrug is de beweegbare brug over de Verbindingssluis en onderdeel van de stadsring R30 in Brugge. Ze is gebouwd in de jaren ’60 en moet grondig gerenoveerd worden. De brug wordt vandaag intensief gebruikt om de stad in en uit te rijden en dat moet ook de komende decennia in alle veiligheid kunnen gebeuren. Er staan heel wat werken gepland: het zandstralen en het opnieuw aanbrengen van de verflaag die de brug beschermt tegen corrosie, het vernieuwen van de asfaltlaag, elektromechanische werken, volledig technisch nazicht van de brug, … Door de brug duurzaam te onderhouden, worden onverwachte onderbrekingen of onveilige situaties – met veel hinder voor scheepvaart- en wegverkeer – zoveel mogelijk voorkomen.

Tijdens de werken is het noodzakelijk om de brug (en dus ook de Sint-Pieterskaai) te onderbreken voor alle verkeer. De brug wordt immers volledig ingepakt om weersonafhankelijk te kunnen werken. Het verkeer wordt omgeleid via de Krakelebrug, Komvest en de Warandebrug (zie plannetje als bijlage). De aanpalende kleine Boudewijnbrug blijft wel steeds toegankelijk voor fietsers en voetgangers. Voor de scheepvaart is er enkel hinder wanneer de asfaltlaag verwijderd en opnieuw aangebracht wordt. Op dat moment kan de brug immers niet geopend worden voor het scheepvaartverkeer. De minder grote schepen die onder de brug door kunnen, kunnen op dat moment wel van en naar de zeehaven van Brugge varen.

Minder hinder

Om de verkeershinder zo beperkt mogelijk te houden worden heel wat minderhinder-maatregelen genomen. Zo is er een duidelijke omleiding en bijhorende signalisatie voorzien. Op de dynamische verkeersinformatieborden wordt aangegeven dat de Boudewijnbrug onderbroken is. De Warande- en de Krakelebrug worden niet tegelijkertijd opengedraaid om schepen door te laten en indien nodig werkt de aannemer ‘s nachts en in het weekend door om de vooropgestelde uitvoeringstermijn te halen.

Zonder onvoorziene omstandigheden kan de brug op maandag 18 mei 2015 opnieuw open voor het verkeer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier