BOB-campagne in het gedrang door dreigend tekort aan bloedproefbuisjes

15/06/17 om 11:18 - Bijgewerkt om 11:17

Door de onzekerheid dat de politiezones vanaf eind augustus over voldoende bloedbuisproeven zullen beschikken, komen de BOB-verkeerscontroles op drugs in het gedrang.

BOB-campagne in het gedrang door dreigend tekort aan bloedproefbuisjes

© Getty Images/iStockphoto

Wie zwaar dronken of onder invloed van drugs achter het stuur zit, krijgt door de politie een bloedproef opgelegd. Sommige chauffeurs zijn zo dronken of onder invloed van drugs dat ze niet meer kunnen blazen. Andere bestuurders zijn niet in staat tot een normale ademanalyse omdat ze gewond raakten na een ongeval. Via bloedstalen wordt dan geanalyseerd hoeveel promille alcohol of hoeveel drugs en welke stoffen de bestuurder in zijn lichaam heeft. Sinds 20 april is het raamcontract via Justitie, waarmee de politie de bloedproefbuisjes kon bestellen, afgelopen. Een nieuw raamcontract is in behandeling en dus dreigen er bij de start van de zomer-BOB-campagne tekorten bij meerdere politiezones.

Minister kan niets garanderen

In de commissie Justitie vroeg Kamerlid Annick Lambrecht aan minister van Justitie Koen Geens info over het aflopen van het bestellingscontract van bloedproefbuisjes, waardoor er verschillende politiezones bij de start van de zomer-BOB-campagne zonder bloedproeven dreigen te vallen. Kamerlid Annick Lambrecht kreeg naar eigen zeggen een niet geruststellend antwoord van de bevoegde minister, die niet kan garanderen dat er voldoende bloedbuistesten aanwezig zullen zijn tegen eind augustus. Daardoor komt zowel de politie nationaal als lokaal wellicht in de problemen.

Nog 37 testen in Brugge

"In Brugge leidt dit gegarandeerd tot problemen bij drugscontroles in het verkeer", klinkt het in een persbericht van Annick Lambrecht. "Nu zijn er nog maar 37 drugsbloedtesten in het bezit van politiezone Brugge, die allemaal geldig zijn tot eind augustus 2017. Er komt dus een groot probleem in Brugge qua controle op drugsgebruik in het verkeer. Cijfers tonen aan dat er steeds meer bestuurders rondrijden die drugs hebben gebruikt. Zo werden er vorig jaar 50 positieve vaststellingen op drugs in het verkeer gedaan, waarvan er 25 werden vastgesteld tijdens de zomermaanden juli en augustus."

Verkeersveiligheid

"Verkeersveiligheid moet een topprioriteit zijn in ons beleid, gezien het jaarlijks ongehoord aantal verkeersongevallen", vervolgt Lambrecht. "Men moet dus zorgen dat de politie correct haar werk kan doen met nodige middelen die tijdig worden geleverd. Als verkeersveiligheid echt hoog op de agenda staat van het federale beleid, dan kunnen dergelijke toestanden echt niet. Rijden onder invloed van drugs is niet enkel ernstig voor de gebruikers, maar vooral zeer gevaarlijk voor inzittenden en andere wegbestuurders."

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!