Blue-bike is populairst in station van Brugge

Redactie KW

Blue-bike, het systeem van de NMBS waarbij je een blauwe fiets kunt ontlenen aan 41 stations in België, is het populairst in Brugge.

Dat blijkt uit de cijfers van april, waarmee Brugge Deinze voorbijsteekt. In april werden 1262 ritten gemaakt met de blauwe fiets. Met een Blue-bike abonnement van 10 euro per jaar dat geldig is over heel België, kun je een fiets ontlenen aan de grootste stations in België. In Brugge is dit sinds januari gratis voor inwoners en bezoekers dankzij de derdebetalersregeling. Daarbij betaalt de Vlaamse overheid 1 euro voor een ontlening, de stad past de rest van het bedrag voor de huur van een Blue-bike bij.

Aantal verviervoudigd

In januari startte het Fietspunt in Brugge met 43 fietsen en werden er 308 ritten gemaakt. Het gebruik is inmiddels meer dan verviervoudigd en het aantal fietsen wordt tot 100 stuks uitgebreid. In Brugge werd Blue-bike ingezet om het duurzaam woon-werkverkeer te promoten. Dat blijkt te lukken: ongeveer 80 procent van de fietsen zijn al voor 9 uur ‘s morgens ontleend en in het verkeer gebracht. Tijdens de paasvakantie, bij minder woon-werkverkeer dus, viel het aantal ontleningen even terug.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier