Blankenbergse De Smet de Naeyerlaan wordt terug tweerichtingsverkeer in het laagseizoen

Redactie KW

Na protest van de handelaars en omwonenden van de De Smet de Naeyerlaan kwam het stadsbestuur samen met De Lijn tot een akkoord om het eenrichtingsverkeer op te heffen tijdens het laagseizoen.

Al bij de start van de totale heraanleg van trambedding, voetpaden en rijweg was het bekend dat de laan een eenrichtingsstraat zou worden, al had niemand gedacht dat de impact zo groot zou zijn. Omwonden maar vooral handelaars startten met hevig protest. Op de gemeenteraad van september werden meer dan 1.200 handtekeningen overhandigd tegen de invoering en vorige week werden er zwarte vlaggen uitgehangen.

Maandag zat het stadsbestuur samen met vervoersmaatschappij De Lijn, die het grootste deel van de vernieuwing financierde. “Ik kan je verzekeren: er waren enkele flinke discussies maar we kwamen uiteindelijk tot een akkoord en organiseerden een infomoment voor de omwonenden”, aldus burgemeester Patrick De Klerck. De laan zal begin januari opnieuw opengesteld worden voor verkeer in beide richtingen. Deze maatregel geldt van oktober tot en met de paasvakantie. In het hoogseizoen gaat terug het eenrichtingsverkeer van kracht. Zwaar vervoer komt er niet in. Verder plant men ook nog premies voor startende ondernemers en investeringen. Er komt ook hoogwaardig straatmeubilair en mogelijkheden tot vlaggen en vaandels.

Het compromis werd op een lauw applaus onthaald. “Nu nog het kortparkeren mogelijk maken en we zijn uiterst tevreden”, klinkt het bij de aanwezigen.

Op de foto de feestelijke ‘opening’ in juni van de vernieuwde laan.

(JW – foto JW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier