Binnenkort 'tidal flow' op de N8 tussen Kortrijk en Wevelgem?

04/05/17 om 16:25 - Bijgewerkt om 16:25

Het Agentschap Wegen en Verkeer onderzoekt een centrale busbaan met wisselende rijrichting als een van de mogelijke maatregelen voor de moeilijke verkeersdoorstroming daar.

Binnenkort 'tidal flow' op de N8 tussen Kortrijk en Wevelgem?

Om de verkeersdoorstroming op de N8 tussen Wevelgem en Kortrijk te verbeteren, maakte AWV een streefbeeld en startnota. Eind vorig jaar werd een tweede studiebestek gepubliceerd om de resultaten van de startnota verder uit te werken in een projectnota en verdere stappen naar uitvoering te kunnen zetten.

"In deze projectnota wordt onder meer de verbetering van de doorstroming van de bussen onderzocht. Dit kan bijvoorbeeld door de aanleg van een centrale busbaan tussen de rotondes van de afrit van de E403 en de Vlamingstraat op de N8, die een zogenaamde tidal-flow krijgt. Dit betekent dat de rijrichting voor de bussen wisselt in functie van de verkeersdrukte of op vaste tijdstippen, bijvoorbeeld in de ochtend- en avondspits", zo verduidelijkt parlementslid Bert Maertens. Ook de inrichting van het wegvak wordt herbekeken, zodat er veilige en comfortabele fietspaden kunnen worden aangelegd. Verder wordt ook de mogelijkheid voor aanleg van een carpoolparking voor wagens en een parking voor vrachtwagens bestudeerd.

De uitvoeringstermijn van deze studie is twintig maanden. "Een timing voor de eigenlijke werken kan nu helaas nog niet gegeven worden, omdat het bepalen hiervan ook deel uitmaakt van de studie. De offertes van de inschrijvers voor het studiebestek zijn momenteel nog in onderzoek. Verwacht wordt dat het na het bouwverlof wordt gegund en kan starten", aldus Bert Maertens.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!