Bijna één op de zes Kuurnse schoolkinderen niet in orde met fietsverlichting

© Hollandse Hoogte / Katrien Mulder
Olaf Verhaeghe

Maandag organiseerde politiezone Vlas een grootschalige fietscontrole in de Kuurnse basis- en middelbare scholen. Zestien procent van de kinderen en jongeren bleek niet in orde met zijn of haar fietsverlichting. “Vooral bij de leerlingen van de lagere school is extra aandacht nodig”, zegt burgemeester Francis Benoit (CD&V).

Maandagvoormiddag controleerde de politiezone Vlas 714 fietsen in de verschillende lagere en middelbare scholen in Kuurne. 113 van die fietsen, goed voor net geen zestien procent, bleek over onvoldoende fietsverlichting te beschikken. Iets meer dan 200 fietsen, bijna 29 procent, voldeden niet aan alle veiligheidsvereisten. Het probleem situeert zich vooral in de lagere school: het overgrote deel van de gebrekkige fietsen is van een basisschoolkind. De kinderen en jongeren van Spes Nostra scoren opvallend beter (‘slechts’ acht procent niet in orde met fietslichtjes).

“Beste ouders, het is helemaal niet ok”, reageert burgemeester Francis Benoit (CD&V) op de cijfers. “Gezien worden in het verkeer is o zo belangrijk. We moeten, zeker in deze donkere dagen, met z’n allen aandacht hebben voor deze problematiek. Vooral bij de leerlingen van de lagere school is extra aandacht nodig. Laten we er samen werk van maken.”

Naast de algemene fietscontrole werden ook meer dan 250 fietsen gelabeld tegen diefstal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier