Bewonerskaart niet geldig aan andere kant Kon. Elisabethlaan: “We betalen ons blauw aan boetes”

Frederik Coffyn aan een parkeermeter in zijn straat
Redactie KW

In de binnenstad mag er niet worden geparkeerd zonder te betalen. De deelgemeenten zijn dan weer deels blauwe zone. De Koningin Elisabethlaan, het deel van de Ring tussen de Ezelstraat en de Vlamingdam, behoort tot beide zones en dat zorgt wel eens voor problemen.

‘Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Parkeren

In de Koningin Elisabethlaan ligt de kant met de pare huisnummers officieel in de binnenstad en deze maakt dus deel uit van het betalend systeem. De tarieven zijn 1,80 euro voor 1 uur en 4,20 euro voor 2 uur, wat ook meteen de maximumduur is. Inwoners krijgen een bewonerskaart en mogen aan die kant van de straat onbeperkt parkeren. Maar die kaart is niet geldig in de blauwe zone. Dat er daarover ontevredenheid is mag blijken, zo getuigt ook Frederik Coffyn, die samen met zijn vrouw Nicky Moerman aan die kant van de straat woont.

“Om de bewonerskaart te kunnen gebruiken, moeten we om te beginnen al plaats kunnen vinden langs deze kant, wat niet altijd het geval is. We kunnen wel in de binnenstad staan, maar ofwel is er daar ook geen plaats, ofwel ligt het te ver van ons huis. We zijn dan genoodzaakt om op eigen risico in de blauwe zone te parkeren. Dit is heel vervelend.”

Per fiets

En juist om er zeker van te zijn dat ze de parkeerplaats aan hun kant van de straat niet kwijt spelen, probeert Frederik zoveel mogelijk de fiets te gebruiken. “Als we een plaats hebben, maar we halen de auto daar weg kan er iemand anders die plaats inpikken. Ook dan moeten we naar de overkant. We mogen daar maximum vier uur staan, maar als we gaan werken kunnen we onze schijf niet verzetten. Op die dagen hou ik mijn hart vast dat er geen boete in de bus komt.”

De boete die Frederik en Nicky krijgen bedraagt telkens 30 euro. “We zijn wel verplicht van die te betalen, want uiteindelijk zijn we niet in ons recht. Maar het is onaanvaardbaar dat we een boete krijgen om in onze eigen straat te mogen parkeren. Eigenlijk zouden ze de bewonerskaart ook aan de blauwe zone-kant van deze straat moeten laten gelden, want dit is voor ons puur overmacht. We hopen dat ze bij de stadsdiensten eens aan een oplossing voor dit probleem denken.”

(FD)