Bewoners van Tieltse Burggraaf Vande Vyverelaan willen geen kampeerautoterrein voor hun deur

Buurtbewoners in de Burggraaf Vande Vyverelaan zijn tegen de komst van een kampeerwagenparking. © Foto LVA
Lieven Vancoillie

“Nee, dit kan niet. Zonder enig overleg. Totaal ondoordacht. Waarom wil men van de parking voor onze deur een deel kampeerautoterrein maken?” Bewoners van de Burggraaf Vande Vyvere snappen totaal niet waarom het stadsbestuur dit voorstel doet. “Over de Ringlaan, ver van het centrum? Wij hebben onze parking nodig! Die is goud waard, basta. Dit mag en zal nooit gebeuren.”

Nog maar net was bij bewoners uit de wijk over de Ringlaan een brief tot uitnodiging voor een bijeenkomst in het stadhuis over de aanleg van een kampeerautoterrein in de Burggraaf Vande Vyverelaan in de brievenbus gedropt, of buurtbewoner Jozef Wibouw trok met een petitie rond en verzamelde ruim 70 handtekeningen, die aan de bevoegde schepen Grietje Goossens werd overhandigd. Hoe het nu verder moet, is onduidelijk. Het stadsbestuur neemt de opmerkingen voor besprekingen mee, maar de bewoners staan op hun strepen: van deze parking moeten ze afblijven.

Jozef staat niet alleen, zo blijkt als Heidi Vanhaeverbeke aan bewoners vraagt om op een geïmproviseerd persmoment op zondagmiddag bijeen te komen. “Iedereen in de buurt is tegen. Er was vroeger een afspraak gemaakt met de Tieltse Bouwmaatschappij: mensen die niet over een garage beschikten konden gebruik maken van de parking, waar enkele tientallen wagens kunnen parkeren. Die parking is niet alleen voor ons goud waard. Ook voor familieleden, mensen die op bezoek komen. Als mensen niet gaan werken zijn of in het weekend, staat die altijd vol. Men wil nu over een lengte van 40 meter een drietal plaatsen voor kampeerauto’s voorzien. Dat zou ruim 60.000 euro kosten, de helft gesubsidieerd. Dat is totaal van de pot gerukt: 30.000 euro voor een parking die niet gebruikt zal worden, terwijl buurtbewoners daar graag een beroep op zouden doen.”

Geen overleg

Bij de aanleg van dat terrein gaat het niet alleen om enkele parkeerplaatsen. “Er wordt ook voorzien in water en elektriciteit… Het is totaal niet verantwoord. Heel wat mensen die gebruikmaken van de Finse piste komen hier ook parkeren. Maar waarom nu hier een kampeerautoterrein? Over de Ringlaan, ver van het centrum. Er is hier niks, geen horeca, geen ontspanningsmogelijkheden… Niks. Het is hier een woonwijk, waarom wil men dat hier nu doen? Zijn er dan geen andere alternatieven? Op de collegesite, op de Ringlaanparking…”

Er is volgens de buurtbewoners ook nooit overleg op voorhand geweest. “Nooit. Het is alsof we met onze rug tegen de muur staan. Dat is geen manier van handelen. Om maar te zwijgen over de overlast die we soms al merken tijdens de zomermaanden als er in de groenzone feestjes worden gehouden. Deze parking zou zijn doel voorbijschieten. Trouwens, in het buitenland liggen zulke parkings altijd in het centrum. Totaal onbegrijpelijk. Deze parking is goud waard en die willen we niet kwijt.”

Schepen Grietje Goossens: “Onbekend is onbemind”

Schepen Grietje Goossens (Iedereen Tielt) heeft begrip voor de opmerkingen van de buurtbewoners. “Onbekend is echter onbemind. Men vreest dat daar zigeuners gaan komen, dat is absoluut niet waar. Gebruikers mogen daar ook maximum 72 uur staan. We zijn plan om na de vakantie in uitvoering te gaan. We kunnen onder meer een beroep doen op een subsidie van Westtoer. In het schepencollege leek die parking ons daar het meest geschikt. Wat ver van het centrum, over de Ringlaan? Het blijft op wandelafstand, hé. Het centrum is vanop die locatie heel goed bereikbaar. Er kwamen verschillende locaties in beeld, maar er is daar een groenzone. Die plaats is geschikt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier