Bewoners tegen nieuwe straatnaam voor deel Hoge Vautestraat in Zedelgem

De bewoners van de Hoge Vautestraat zijn niet te vinden voor een straatnaamwijziging. We zien vlnr. Karel Verbeke, Els Vandenbroucke en dochter Mabelle Verbeke, Alain Dirickx, Christine Maerten, Kim Eecloo en dochter Aurelie, Nico De Deckere, Martine Roels, Peter Van Belle en Bart Buddaert. (Foto BC)
Redactie KW

“Ook de manier waarop dit werd gecommuniceerd is triestig, wij voelen ons voor een voldongen feit geplaatst”, klinkt het unaniem.

Het gaat over de bewoners die het deel van de Hoge Vautestraat bewonen gelegen bij de spoorlijn en dat enkel bereikbaar is vanaf de Ruddervoordsestraat op Zedelgem De Leeuw. Langs dit deel wordt een nieuwe verkaveling met negen nieuwe woningen gerealiseerd. Omdat de straat onderbroken is door de spoorweg, is het volgens het gemeentebestuur niet logisch om de woningen langs deze straat doorlopend te nummeren. De werkgroep Erfgoed stelde ‘Bergaignestraat’ voor, een naam die verwijst naar de perceelnaam Bergaigne Sticken, een toponiem dat voorkomt in de Ommerloper van 1674. Voorlopig weet men wel niet wie of wat Bergaigne was.

Open communicatie

Op 10 februari werden de bewoners op de hoogte gebracht van de naamsverandering van hun straat naar Bergaignestraat. “Wij voelen ons voor een voldongen feit geplaatst. Een open communicatie had de verhitte gemoederen kunnen besparen”, klinkt het bij de bewoners.

Zij vinden de motivering die het gemeentebestuur aanbrengt onvoldoende. “In 1983 werd de Hoge Vautestraat al van het deel Pierlapont afgesplitst. In 1994 is er ook een verkavelingsvergunning uitgereikt in onze straat, terwijl er toen slechts drie huizen stonden. Waarom is toen geen naamswijziging doorgevoerd?”

De oplossing?

“Onder het straatnaambordje kunnen de huisnummers toegevoegd worden van de huizen die hier te vinden zijn. En als er écht een naamswijziging moet komen, dan willen wij op z’n minst een deftige naam!”, besluiten de bewoners.

(BC)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Torhout van 28 februari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier