Bewoners krijgen uitleg over werken Marktplein Harelbeke

Zo zal het nieuwe Marktplein eruit zien. © LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Donderdag werd aan de omwonenden en bewoners van het Marktplein in Harelbeke de nieuwe fasering van de werken voorgesteld. Op 9 januari zijn de voorbereidende werken gestart voor de bouw van Het Vrije.

Er lijkt een einde te komen aan de zes maanden durende vertraging van de werken op het Marktplein. De stad Harelbeke, projectontwikkelaar Immogra en aannemer Furnibo hebben de plannen onthuld en de fasering van de werken uitgelegd. “De werken bestaan uit drie fases. We voorzien daarvoor 594 werkdagen, dit uiteraard afhankelijk van onvoorziene weersomstandigheden“, duidt Martine Callewaert van Immogra.

“We voorzien voor de geplande werken 594 werkdagen” – Martine Callewaert

In de voorbereidende fase werd gestart met het rooien van de bomen op de parking en het opvullen van de plantvakken met beton. Leopold Dekeyser van Immogra vult aan: “Verder volgt het herinrichten van de parkeerzone, het uitbreiden van de werfzone en het afbakenen ervan met bijkomende herashekkens, de aanleg van een werfweg tussen de Vrijdomkaai en de Gentsestraat en de afbraak van het gelijkvloers en de kelder van de achterbouw van de vroegere ‘Warma’ aan de kant Vrijdomkaai.” Daarnaast wordt er een werfkeet geplaatst en worden – omwille van de veiligheid – de hekkens verstevigd met beton door de hoeveelheid herasdoeken die veel wind vangen.

De toehoorders kregen uitleg over de werfplanning, de fasering van de bouwwerken en de parkeergelegenheid tijdens de werken.
De toehoorders kregen uitleg over de werfplanning, de fasering van de bouwwerken en de parkeergelegenheid tijdens de werken.© LOO

Na de voorbereidende werken volgt fase 1. “We beginnen met de verdere afbraak van de achterbouw van de Warma. Daarna volgt de bouw van het Blok D aan de Vrijdomkaai langs de Leie. Het is onnodig om die mensen – die al met de Leiewerken zitten – langer te laten wachten. We proberen zo min mogelijk hinder te creëren“, aldus Leopold Dekeyser. In Blok D komt er ruimte voor 7 luxe lofts en 3 locaties voor detailhandel. Op kaainiveau bevinden zich modulair invulbare werkruimtes voor vrije beroepen, atelier, kantoor of zelfs kinderdagverblijf of fitness. Daarna volgt fase 2 met de bouw van Blok C met 19 assistentiewoningen, Blok B met ruimte voor detailhandel, café- of restaurantruimte en 21 appartementen en Blok A met 21 appartementen en 2 winkel- of handelruimtes. “We kunnen nog geen verkoopprijzen meedelen omdat er nog enkele aktes moeten verleden worden”, duidt Dekeyser.

Parking

“Als laatste fase komt ‘de put’ er met 135 ondergrondse parkeerplaatsen en 84 ondergrondse bergingen. Alles hangt af van onvoorziene omstandigheden en de weersomstandigheden. ‘Het Vrije’ zoals het complex genoemd wordt, zou klaar tegen juni of eind 2020“, zegt Martine Callewaert nog. Tijdens de werken blijven de parkings langs de Leiestraat en aan de kerk toegankelijk voor bewoners en bezoekers. Er komt ook een duidelijke signalisatie van de werken en de werfsites. “De start van de werken geeft ons alleszins een goed gevoel bij het begin van het nieuwe jaar”, liet burgemeester Alain Top (SP.A/Groen) eerder noteren. “We hopen uiteraard dat de vooropgestelde datum van eind 2019 gehaald wordt”, zegt schepen van Openbare werken Patrick Claerhout (N-VA).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier