Bewoners centrum Oostende klagen gebrek aan parkeerplaatsen tijdens zomer aan

Peter Heylands
Redactie KW

Er zijn in de zomermaanden heel wat grote evenementen in de binnenstad. Tijdens die evenementen worden heel wat parkeerplaatsen ingenomen door de organisatie, tot grote ergernis van enkele bewoners van het centrum.

Peter Heylands (52) woont al vier jaar in de Sint-Paulusstraat. Als bewoner van het centrum heeft hij recht op een bewonerskaart die parkeren op plaatsen voorzien voor de bewoners toelaat. Door verscheidene evenementen in zijn buurt worden telkens bewonersplaatsen bezet. Dat is niet naar de zin van Peter en de vele buurtbewoners.

Een maand lang bezet

“Ik spreek voor veel mensen uit mijn buurt. Jaar na jaar worden we bedrogen door onze bewonersplaatsen af te nemen voor de evenementen in het centrum”, vertelt Peter.

“We betalen voor onze bewonerskaart en dat voor een jaar. Dan willen we daar ook een jaar lang gebruik van kunnen maken. Om maar een voorbeeld te geven: de Paulusfeesten. Die duren anderhalve week. Waarom wordt de parking dan al afgezet vanaf 27 juli en moet dat duren tot 23 augustus? Voor een festivalletje van anderhalve week worden onze bewonersplaatsen een maand lang bezet. Dat is toch te absurd voor woorden? Er werden 15 bewonersplaatsen over gelaten, maar dat is voor het hele centrum, hé. Neem dan nog eens het feit dat verschillende onwetende toeristen er hun wagen parkeren en dan hebben we helemaal geen plaats meer.”

Voorrang

De bewonersplaatsen waar Peter op doelt zijn de parkeerplaatsen ter hoogte van de Prins Boudewijnstraat aan de Sint-Petrus-en-Pauluskerk. “Maar dat is nog niet alles. Ook in de Jozef II-straat werd er voor de helft van de straat een parkeerverbod opgelegd”, zucht Peter. “Op het moment dat het parkeerverbod in de Jozef II-straat en in de Prins Boudewijnstraat in ging, ging ook nog eens Theater Aan Zee van start. Opnieuw werden bewonersplaatsen gereserveerd voor hun medewerkers. Ook in juli werden, tijdens de braderie op de wijk ‘Hazegras’, bewonersplaatsen gereserveerd voor hun medewerkers. Volgens mij moet een bewoner met een bewonerskaart nog altijd voorrang krijgen op toeristen en op het personeel van een of ander festival. Wij betalen toch onze belastingen?”

Peter bedacht zelf een oplossing voor het probleem maar ving bot bij Streeteo. “Een oplossing zou zijn om bewoners tijdens bepaalde evenementen een gratis parkeerplaats te geven in één van de dichtstbijzijnde parkings van Streeteo. Tot twee keer toe stuurde ik hen een mail met het voorstel maar ik kreeg er nooit geen antwoord op. Jaar na jaar zijn wij, als bewoners, dus de dupe van het slechte parkeerbeleid in onze stad.”

“Begrijp me niet verkeerd: wij zijn zeker niet tegen de evenementen. Er moet alleen een oplossing voor ons probleem gevonden worden. Het is goed dat de stad evenementen organiseert maar dat mag niet ten koste gaan van de bewoners”, besluit Peter.

700 plaatsen

“In de Prins Boudewijnstraat bestaan inderdaad een tiental parkeerplaatsen voorbehouden voor bewoners tussen 17 uur en 08.30 uur”, reageert schepen voor Openbaar Domein, Jean Vandecasteele.

“Deze plaatsen zijn tijdens de Paulusfeesten inderdaad niet beschikbaar. Inwoners van zone centrum hebben recht op een bewonerskaart aan 30 euro per jaar. Met deze kaart kunnen zij in de zone centrum met 700-tal betalende parkeerplaatsen plus een aanpalende zone gratis parkeren op alle betalende parkeerplaatsen. Een regeling met gereserveerde bewonersplaatsen in een betalende zone bestaat alleen in de Prins Boudewijnstraat.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier