Bewoners Aalbeke in overleg met stad Kortrijk over wegenwerken

Redactie KW

De bewoners van de Bergstraat en de Vondelstraat kregen op een bewonersvergadering met stad Kortrijk informatie over het verloop van de werken die in hun straat zullen plaatsvinden.

“Doordat een instorting in de riolering in de Vondelstraat vastgesteld werd, werd er een grondige inspectie uitgevoerd en zagen we dat de riolering in zeer slechte staat was”, begint Schepen van Mobiliteit Axel Weydts. “Als we de riolering herstellen, moeten we ook proberen te scheiden: op vandaag valt het proper samen met het vuil water in dezelfde riool. Vanuit Europa oppert men om zoveel mogelijk rioleringen te scheiden van elkaar, zodat proper regenwater naar de waterlopen kan vloeien. Het vuil water moet terechtkomen in een zuiveringsstation. Als we in de Vondelstraat een gescheiden rioleringsstelsel aanleggen, moeten we dit ook doen in het eerste deel van de Bergstraat, want ook op Aalbekeplaats is het rioleringsstelsel al gescheiden. Enkel in de korte Vondelstraat het stelsel scheiden zou niet zoveel voordeel brengen.

De buurt maakt zich zorgen over hoe de mensen aan hun huizen zullen geraken

Nutswerken

De stad zat samen met de nutsmaatschappijen om te kijken of er in de Vondel- en de Bergstraat ook door hen werken moeten uitgevoerd worden. Zowel de Watergroep als Proximus zullen vanaf begin september nieuwe leidingen leggen in de Bergstraat. Op 18 september starten dan de rioleringswerken in de Bergstraat en gaan de nutsmaatschappijen in de Vondelstraat van start. Daar moeten de rioleringswerken begin oktober van start gaan. Het einde van de werken in de Bergstraat, waar ook fietssuggestiestroken komen, is voorzien midden november en tegen begin december zou ook de Vondelstraat die een woonerf wordt moeten afgewerkt zijn.

De slechte toestand van de rioleringen ligt aan de basis van de verzakkingen in de Vondelstraat. (Foto EDB)
De slechte toestand van de rioleringen ligt aan de basis van de verzakkingen in de Vondelstraat. (Foto EDB)

Allaertbosweg

De bezorgdheden van de buurt gaan vooral over hoe de mensen in de Vondelstraat aan hun huizen zullen kunnen. De stad stelt voor om plaatselijk verkeer toe te laten in de Allaertbosweg, waar nu enkel voetgangers en fietsen mogen rijden. Verschillende buurtbewoners vrezen dat dit zal problemen geven. “De Allaertbosweg is een wegje voor aangelanden, slechts twee bewoners dus. We vrezen dat dit niet zal toegelaten worden. Er is op deze weg ook geen plaats om te keren.”

Ook de aannemer van de werken zal materiaal via de Allaertbosweg moeten aanvoeren, aangezien de werken in de Vondelstraat van onderaan aan de kant van de Bergstraat naar boven aan de kant van de Allaertbosweg moeten aangevoerd worden. De bewoners stelden dan ook voor aan de eigenaars te vragen om de twee grote weiden rond de Allaertbosweg te gebruiken zodat de materialen al bij de start van de werken kunnen ter plaatse zijn. Verschillende bewoners hopen dat er geen waterschade van de werken komt, of rioolwater die vrij komt. Een bewoner die in een huis van 200 jaar oud woont, hoopte alvast dat zijn huis kan blijven staan als er daar hele diepe putten moeten gegraven worden.

(EDB – foto’s EDB)

Alles over steunmaatregelen voor handelaars bij wegenwerken kan u terugvinden op www.kortrijk.be/hinderwegenwerken

(EDB – foto EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier