Beroemde flitspaal van Sint-Eloois-Winkel eindelijk verplaatst

De flitspaal op haar nieuwe plaats. © Foto JG
Jos Remaut

De flitspaal aan de Gullegemsestraat in Sint-Eloois-Winkel werd beroemd nadat ze eind juni vorig jaar plotseling als het ware ‘ingemetseld’ bleek te staan door bouwwerken aan een appartement.

Een voor de lens uitspringend balkon maakte de paal onbruikbaar. Maar de flitspaal verplaatsen bleek bij nader toezien rapper gezegd dan gedaan. Bijna een jaar later is het nu toch zo ver : gisteren werd ze verplaatst en geijkt, en ze is meteen gebruiksklaar. Automobilisten met een zware voet zijn bij deze gewaarschuwd.

Toen bleek dat de paal op haar aanvankelijke locatie inderdaad niet meer kon functioneren, werd na een plaatsbezoek van de burgemeester en de lokale politie het voorstel geformuleerd om ze te laten verplaatsen tot net naast de oprit van het appartementsgebouw in kwestie. “Maar dat werd niet aanvaard”, zegt burgemeester Bart Dochy (CD&V-VD), “omdat de paal dan te dicht bij een lichte bocht zou komen te staan. Uiteindelijk zijn we dan tot de beslissing gekomen om de paal te verplaatsen tot op de scheiding van het nieuwe appartementsgebouw en de bestaande woning waar dat gebouw op aansluit. We hebben dat met het nodige overleg met de buurt gedaan, wat inderdaad wel wat tijd in beslag heeft genomen.”

Dure zaak

“En daarna duurde het nog een poosje eer de paal daadwerkelijk ook kon worden verplaatst, omdat de technici die zo’n werken uitvoeren momenteel echt wel overbevraagd zijn”, aldus nog Bart Dochy. “Tegelijk gebeurde ook de ijking van de paal, wat nog een hele onderneming was, omdat bijvoorbeeld moet worden onderzocht of er geen storende reflecties ontstaan door bepaalde onderdelen van de bebouwing in de buurt van de flitscamera. De kostprijs voor dit alles, die aanvankelijk op 10.000 euro was gesteld, is inderdaad nog wel gezakt, het is een flink stuk minder geworden. De gemeente hoeft hier niet voor op te draaien, het geld komt uit het verkeersboetefonds.”

Nog flitspalen

Naast deze flitspaal in Sint-Eloois-Winkel, heeft de gemeente Ledegem er ook nog een in de Roeselaarsestraat in Rollegem-Kapelle. En als het van het gemeentebestuur afhangt, dan komt er nog een derde bij in Ledegem zelf : op de N32 aan Sint-Pieter. “Wij hebben hieromtrent een vraag gericht aan het Vlaamse Gewest, die hier de wegbeheerder is”, besluit Bart Dochy. “De toegelaten snelheid is hier 70 kilometer per uur en het is op de Provinciebaan toch wel een vrij gevaarlijk punt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier