AWV past schakeltijden verkeerslichten aan op grote ring van Roeselare

© Getty Images
Redactie KW

De vele verkeerslichten op de grote ring en de slechte synchronisatie ervan zijn al langer dan vandaag een bron van ergernis voor vele weggebruikers. De situatie was sinds een paar maanden nog verergerd door de invoering van een aparte groentijd voor voetgangers en fietsers. Deze is vanaf gisteren weer bijgesteld.

De invoering van die aparte groentijd voor de zwakke weggebruiker (dat wil zeggen dat de automobilisten uit alle richtingen rood hebben en enkel fietsers en voetgangers de ring over mogen) kwam er om veiligheidsredenen, en was een primeur voor Vlaanderen. Maar het systeem leidt tijdens de spitsuren wel tot langere files op de invalswegen, daar waar ze de grote ring kruisen.

Niemand steekt over !

Dat de opgejaagde automobilist hierover sakkert, is begrijpelijk. Zeker als je, wanneer je eindelijk aan de beurt bent om het kruispunt te nemen, zelf ziet hoe die voetgangerslichten vrij lang groen zijn zonder dat er ook maar één voetganger oversteekt. Waarom zijn er dan drukknoppen ?

Dit probleem werd op tafel gelegd bij de AWV (Agentschap voor Wegen en Verkeer), die het als volgt uitlegt :

De aparte groenfase voor fietsers duurt gemiddeld ongeveer 7 à 10 seconden, al naar gelang het kruispunt. Maar een korte tijd dus, die nauwelijks een verschil betekent voor de automobilist. Maar wanneer er ook voetgangers willen oversteken en daartoe op de knop drukken, dan duurt die groenfase aanzienlijk langer.

Maar het is precies in die drukknoppen dat het probleem schuilt : als een drukknop voor de voetgangers defect is, dan komen veiligheidshalve bij elke cyclus de voetgangerslichten op.

Zijn die knoppen dan zo vaak defect ? Neen, maar er bestaat dan ook nog eens een tweede veiligheidsmechanisme waarbij knoppen die 24 uur lang niet worden gebruikt als defect worden beschouwd. Waardoor het dus kan gebeuren dat op bepaalde kruispunten het verkeer uit alle richtingen onnodig lang wordt opgehouden.

AWV heeft ook meteen ingegrepen en op donderdag 11 december de instellingen van de drukknoppen veranderd : voortaan kunnen ze 120 uren, dat is toch vijf dagen, ongebruikt blijven voor ze als defect worden beschouwd.

(JRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier