Applaus voor de fietsers van de Levensboom Marke

De Kortrijkse Fietserbond bracht woensdagochtend hulde aan de fietsers van De Levensboom in Marke. © EDB
Redactie KW

Woensdagmorgen 21 maart trakteerde de Fietsersbond Kortrijk alle fietsende ouders en kinderen van De Levensboom in Marke met een applaus.

De Fietsersbond riep woensdag 21 maart uit als nationale applausdag voor fietsers. “We zochten in Kortrijk welke school er meest inspanningen levert om iedereen op de fiets te krijgen. En dat blijkt De Levensboom in Marke te zijn”, vertelt Dries Gellynck van Fietsersbond Kortrijk. Alle fietsers werden beloond met fietslichtjes, een fietsbel of een fluohesje. Ook schepen van Mobiliteit Axel Weydts kwam – met de fiets – een kijkje nemen.

Kinderen wonen dichter bij de school

“Ouders vinden het minder en minder veilig om hun kinderen met de fiets naar school te laten gaan, maar dit heeft als gevolg dat er altijd maar meer auto’s op de weg komen”, aldus Dries.

In De Levensboom in Marke zijn er veel kinderen die met de fiets naar school komen. “Het lukt natuurlijk wel beter nu het inschrijvingsbeleid ervoor zorgt dat kinderen dichter bij de school wonen“, stelt coördinator Klaas Danneel. “We proberen zoveel mogelijk uitstappen te regelen met de fiets. Voor uitstappen met de jongsten wordt er wel gebruik gemaakt van het openbaar vervoer. Vanaf het derde kleuter stappen de kinderen van uit de Bruyningstraat tot aan het Magdalenazwembad, waar ze gaan zwemmen.”

https://www.youtube.com/watch?v=cvsUfm0WhcE

De oudere kinderen doen vrijwel alle uitstappen met de fiets. “Zelfs naar de meerdaagse klassen in De Pinte gaan de oudste leerlingen met de fiets.”

Fietspool

In freinetschool De Levensboom is er natuurlijk wel een nauwe betrokkenheid met de ouders. “Op oudervergaderingen brengen wij ter sprake dat er ook aan fietspooling kan gedaan worden. De ouders regelen dit dan onder elkaar. Zo hebben we een pool uit Marke en een pool die uit Heule naar hier naar school komt.”

In De Levensboom is er tijdens de speeltijden ook altijd mogelijkheid om te fietsen. “We hebben een fietsparcours die de kinderen kunnen volgen en de sportleerkrachten geven gerichte oefeningen om te leren fietsen. Tot het tweede kleuter wordt dit parcours afgelegd op loopfietsen. Hier zijn er geen driewielers of fietsen met steunwieltjes. Op een loopfiets leren de kinderen hun evenwicht houden door nu en dan toch al de beentjes omhoog te houden, dan is het maar een kleine stap meer om te leren fietsen met pedalen. De meesten kunnen hier al fietsen in het derde kleuter.

(EDB – foto EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier