“Amper 20 reizigers op de gratis Waregemse marktbus”

© DJW
Redactie KW

In de ruim tien jaar dat de stad op zaterdagvoormiddag gratis busvervoer aanbiedt van en naar de markt, blijkt dat gemiddeld slechts een twintigtal bezoekers of klanten daar gebruik van maken. Burgemeester Kurt Vanryckeghem is zich bewust van het bijzonder lage rendement. “Ondanks de vele sensibiliseringsacties en aankondigingen is het succes gering. Het aantal gebruikers van de gratis marktbus moet hoe dan en ook de hoogte in en op zijn minst verdubbelen.”

Zaterdagmorgen, 9 uur op de parking van het Regenboogstadion: Joeri Delmotte van busmaatschappij De Reisvogel uit Waregem staat klaar met de marktbus om bezoekers en klanten van de zaterdagmarkt naar het centrum te brengen. Hij springt af en toe in als zijn broer Christ Delmotte, zaakvoerder van de firma, het hem vraagt. “Het gebeurt wel eens dat ik moet inspringen zoals vandaag het geval is. Maar meestal is het mijn broer zelf die chauffeur is”, zegt Joeri, die al meer dan twintig jaar in dienst rijdt van De Reisvogel.

“De bus rijdt een eerste keer om 9.10 uur naar de markt via enkele tussenstops. Die dienen om op die locaties ook klanten op te pikken. Dat gebeurt allemaal volgens een vast schema, gekoppeld aan vaste tijdstippen. Eens op de markt en iedereen die er moet zijn is uitgestapt, gaat het terug richting parking Regenboogstadion. En dat herhaalt zich tot zaterdagmiddag 13 uur. Hoeveel bezoekers ik in totaal vervoer? Dat zal tussen de 20 en de 25 zijn. Soms wat meer, soms wat minder. Het gebeurt toch ook wel dat mensen die opstappen zeggen dat ze niet wisten dat het allemaal gratis was.”

Uitgelezen kans

Net voor Joeri een eerste keer wil vertrekken arriveert er een groepje marktgangers aan het Regenboogstadion. Het zijn familieleden en sympathisanten van Sara Baert uit Kortrijk, finaliste Miss Leie Ambassadrice. “Hé, kunnen wij dat busje nemen naar de markt? En is dat gratis? Wel, dan moeten wij zeker allemaal instappen”, klinkt het opgetogen. Sara en gezelschap kennen wel de zaterdagmarkt in Waregem, maar zijn er nog niet zoveel geweest. En al helemaal niet met de gratis bus. Maar nu is het een uitgelezen kans.

“Vaak gebeurt het dat gebruikers niet weten dat de service helemaal gratis is”

“Ja, dat is natuurlijk plezant en ook mooi meegenomen. Zo kunnen wij in groep naar de markt. Daar wil ik een hele tijd doorbrengen en kennis maken met de bezoekers. Om mijzelf voor te stellen als kandidate Miss Leie Ambassadrice, om te flyeren en uiteraard iedereen te vragen of ze straks zaterdag 30 september voor mij willen stemmen. Of het een mooi initiatief is van Waregem om iedereen die het wenst gratis naar de marktkramers te brengen? Heel zeker. Dat is positief. En het is ook gemakkelijk om in de onmiddellijke omgeving van het stadion je wagen gratis te kunnen parkeren. Dubbel positief, dus.”

Vijftien keer

Het parcours dat Joeri en Christ met hun voertuig volgen loopt vanaf de parking langs de Zuiderlaan tot aan de verkeerslichten aan de stadsbibliotheek, links in naar de Holstraat en zo naar het Marktplein om via dezelfde route terug naar het Regenboogstadion te rijden met een tussenstop aan de OCMW-gebouwen aan de overkant van Ten Anker in de Zuiderlaan. In totaal gaat het over 15 keer heen en terug.

“Wij volgen altijd dezelfde route. En dat is sinds wij drie jaar geleden deze gratis service overnamen”, laat zaakvoerder Christ Delmotte weten. “Met de stad hebben wij na prijsopgave en definitieve selectie door het schepencollege een overeenkomst afgesloten voor een jaar. Die kan aan het einde van elke twaalf maanden worden verlengd. Met die prijsopgave zat de Reisvogel goed. Wij waren blijkbaar het voordeligst van alle kandidaten. De stad betaalt ons per zaterdag een forfaitair bedrag, ongeacht het aantal marktbezoekers dat wij meenemen en vervoeren met de bus. Ik vind het in elk geval een heel positief verhaal dat Waregem voor het marktgebeuren gratis vervoer aanbiedt.”

Van de verhuizing van de start- en aankomstplaats naar de overkant op de parking van de expohal is de zaakvoerder nog niet op de hoogte. “Wij kregen nog geen officieel bericht. Maar dat maakt eigenlijk weinig uit. Het starten en arriveren blijft vrijwel vanop dezelfde plek. Belangrijk voordeel is wel dat wie de bus neemt zijn voertuig er gratis kan parkeren voor onbeperkte duur. Dat zal wel de reden zijn waarom de stad koos voor een nieuwe startplaats.”

(Jan Decock)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier