Files E40 raken stilaan opgelost

Redactie KW

De files op de E40 op het Franse grondgebied zijn stilaan op het oplossen. Alle verkeer richting Frankrijk blijft voorlopig omgeleid worden.

Alle opritten op de E40-autosnelweg tussen Jabbeke en de Franse grens werden woensdagvoormiddag afgesloten. Dat is het gevolg van een staking van havenarbeiders in het Franse Calais. Er is ook een commandopost opgericht worden om alles te coördineren. Volg het op de voet via facebook ‘Noodplanning West-Vlaanderen’ of twitter @crisiswvl.

Ter hoogte van Veurne worden vrachtwagens die richting Duinkerke en Calais willen, onder politiebegeleiding gestockeerd op de snelweg. Zij kunnen Frankrijk dus (voorlopig) niet binnen. Auto’s en bussen moeten de E40 verplicht verlaten in Veurne. Zij moeten via de gewestwegen naar Frankrijk.

Alle opritten van de E40 tussen Jabbeke en de grens met Frankrijk zijn afgesloten.
Alle opritten van de E40 tussen Jabbeke en de grens met Frankrijk zijn afgesloten.© JT

Afritten naar kust blijven open

Ook de vijf opritten tussen Jabbeke en de Franse grens gesloten. “Daarmee wordt de toevloed naar de E40 afgeremd, zodat we geen al te grote hinder krijgen op de afrit van Veurne. Dat is een tactiek die de federale wegpolitie wel vaker toepast. De afritten blijven uiteraard wel open. De kust blijft dus wel nog bereikbaar”, aldus Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum.

Files E40 raken stilaan opgelost

West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé liet inmiddels al weten dat alle burgemeesters en noodplanningsambtenaren op de hoogte zijn gesteld. Later liet hij weten dat er een operationele commandopost, een zogenaamde CP-Ops, zal worden opgericht om de situatie multidisciplinair op te volgen. Tegen de middag zouden brandweer en civiele bescherming starten met waterbedeling.

(Belga – Foto’s JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier