Al drie alternatieve routes voor kleitransporten in Rollegem

In de Schreiboomstraat is duidelijk te zien hoe de bewoners denken over kleitransporten door hun straat. © AXV
Axel Vandenheede

Nog tot eind deze maand kunnen Rollegemnaars bezwaren of suggesties indienen in verband met de transportroute voor de kleiontginning van Wienerberger. Het tracé dat nu voorligt, loopt via de Schreiboomstraat. De bewoners daar stelden intussen een advocaat aan. “Er zijn betere routes”, zeggen ze.

Op de voorbije gemeenteraad kwam oppositieraadslid Roel Deseyn (CD&V) opnieuw tussen over de kleigroeve in Rollegem. Hij wou weten of het stadsbestuur achter de voorgestelde transportroute op Kortrijks grondgebied (Kannestraat, Rollegemsestraat, Oude Aalbeeksestraat, Schreiboomstraat en Tombroekmolenstraat) bleef staan en wat Moeskroen van het tracé vond. “De route loopt ook voor een stuk op het grondgebied van deze naburige stad. Er was al een overleg met Moeskroen. Wat werd daarop besproken?”

Bijkomend onderzoek?

“Onderzoekt de stad intussen alternatieve routes?” wou het Bellegemse raadslid nog weten. “Hoe zal er in de toekomst overlegd worden met alle belanghebbenden? En is de milieuvergunning nog geldig?”

Schepen van Leefmilieu Bert Herrewyn (SP.A) benadrukte dat de samenwerking met stad Moeskroen goed was. “We legden samen al de Ronsevaalstraat aan en in de toekomst paken we de Tombroekmolenstraat aan. Wat betreft het tracé Schreiboomstraat, hierover is er voor alle duidelijkheid nog niets beslist. We willen eerst de resultaten van de denkoefening die loopt tot 30 april, waarbij bewoners suggesties, bezwaren, alternatieve routes… kunnen indienen. We kregen al drie dergelijke alternatieven binnen. We ontvingen ook al een 80-tal bezwaarschriften.”

“Vanaf mei zullen we alles bundelen, analyseren en ter bespreking voorleggen aan de provinciale begeleidingscommissie. Die zal dan een voorstel van route doen aan de bestendige deputatie. Zij beslist uiteindelijk. Er kan mogelijk bijkomend onderzoek nodig zijn voor die voorgestelde tracés.”

De inwoners van de Schreiboomstraat zien het met lede ogen aan, maar blijven niet bij de pakken zitten. Ze vormden een tijd geleden al een actiecomité en stelden ook een advocaat aan. “Er zijn te veel zaken die niet kloppen”, is te horen. “Er werd een paar jaar geleden een milieu-effectenrapport opgemaakt voor de kleigroeve en daarin kwamen verschillende transportroutes aan bod. Het tracé dat via de Schreiboomstraat loopt, stond daarin niet vermeld. Dat rapport is met andere woorden niet meer geldig.”

Containerpark weg

“We blijven er ook bij dat een ontsluiting van de kleigroeve via de snelweg de beste oplossing is. Dat kan perfect zonder grote aanpassingen. Het containerpark in de Rollegemseweg sluit aan bij de snelweg. Zoek een andere locatie voor dat recuperatiepark en maak daar een afrit. Wat verderop in de Rollegemsestraat richting Rollegem staat een glascontainer waarlangs een straatje richting de snelweg loopt. Mits een aanpassing kan die weg dienen als oprit…”

De bewoners van de Schreiboomstraat kijken ook met argusogen naar de plannen om de Tombroekmolenstraat heraan te leggen. Die weg sluit aan op de Schreiboomstraat. “Moeskroen en Kortrijk zullen de Tombroekmolenstraat samen heraanleggen. We hoorden al dat de aannemer rekening zal moeten houden met zwaar verkeer…”

Alle informatie over het dossier over de kleigroeve vindt u hier: https://www.kortrijk.be/kleigroevewienerberger

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier