Akkoord bereikt bij het spoor, staking lijkt afgewend

16/06/16 om 16:20 - Bijgewerkt om 16:20

Vakbonden en directie bij het spoor hebben een akkoord bereikt in het dossier van de kredietdagen.

Akkoord bereikt bij het spoor, staking lijkt afgewend

© BELGA

De spoordirecties (HR Rail, NMBS en Infrabel) hebben ingestemd met het voorstel dat de vakbonden in gemeenschappelijk front naar voren hebben geschoven, deelden de vakbondsverantwoordelijken mee.

Dat betekent dat dit jaar een extralegale feestdag (15 november) geschrapt wordt en volgend jaar nog één (2 november). Ook verliezen werknemers vanaf 2017 een kredietdag per 28 kalenderdagen ziekte.

De directie zou voorts beloofd hebben om tot begin 2019 geen bijkomende productiviteitsverhogende maatregelen door te voeren voor het personeel in zijn geheel. Maatregelen voor bepaalde categorieën van werknemers zijn mogelijk, maar daarover moet er eerst sociaal overleg plaatsvinden.

"Ik ben tevreden dat de spanning eruit is, dat we de reizigers en het personeel een zekere rust kunnen garanderen en dat het sociaal overleg op een goede manier wordt voortgezet", stelde Luc Piens, sectorverantwoordelijke spoorwegen bij de christelijke vakbond ACV-Transcom. "Dit bewijst dat je door een goed sociaal overleg tot resultaten kunt komen."

"Dit is een verbetering tegenover de oorspronkelijke voorstellen van de directie, waar mensen soms zes tot zeven dagen dreigden te verliezen", zei Ludo Sempels, de voorzitter van de Vlaamse vleugel van de socialistische bond ACOD Spoor.

De Franstalige vleugel van de socialistische vakbond had een stakingsaanzegging ingediend om vanaf 19 juni een week lang het werk te kunnen neerleggen. Zo ver komt het dus niet. Wel zal het spoorverkeer verstoord zijn op vrijdag 24 juni, wanneer de socialistische vakbond een nationale staking organiseert.

De overeenkomst die bonden en directies donderdag sloten, moet nog formeel worden goedgekeurd tijdens een nationale paritaire commissie bij het spoor, die gepland is op 29 juni.

(BELGA)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!