Afsluiten Franse grenzen in West-Vlaanderen ‘niet aan de orde’

Redactie KW

De West-Vlaamse grensburgemeesters scharen zich dus niet achter het plan van de burgemeester van het Henegouwse Erquelinnes David Lavaux om de grensovergangen met Frankrijk af te sluiten met betonblokken.

De West-Vlaamse grensburgemeesters zijn allen van oordeel dat het afsluiten van de grenzen op een dermate drastische wijze niet aan de orde is. Dat blijkt uit een rondvraag woensdagmiddag door Belga. Ze schuiven drie redenen naar voren.

Zonder overleg een weg blokkeren, op eigen houtje, lijkt ons toch niet aangeraden

Eerst en vooral is de provincie al goed afgedekt met het West-Vlaamse cameraschild. Zo staan in Menen en Wervik bijna aan alle grensovergangen camera’s en worden mobiele nummerplaatherkenners ingezet. “Op die manier hebben we goed zicht op de grens, dit in samenspraak met onze politiezone en de omliggende zones. Zonder overleg een weg blokkeren, op eigen houtje, lijkt ons toch niet aangeraden”, aldus Youro Casier van Wervik. Ook aan de westkust, in De Panne, maken ze gebruik van camera’s kan er ook een mobiele ANPR-camera worden ingezet. “We houden uiteraard wel toezicht, maar afsluiten gaan we niet doen”, aldus burgemeester Ann Vanheste van De Panne.

We wachten op instructies van Binnenlandse Zaken

Volgens de burgemeesters is het afsluiten van de grenzen bovendien niet mogelijk. “Dat gaat regelrecht in tegen de bewegingsvrijheid van de burger“, aldus Christof Dejaegher, burgemeester van Poperinge.

Tot slot wachten alle burgemeesters op informatie. “We wachten op instructies van Binnenlandse Zaken. Zolang die instructies er niet komen, is het niet aan ons om eenzijdig maatregelen te nemen”, aldus Dejaegher. “Dit vraagt om een geïntegreerde aanpak”, vult Gerard Liefooghe van Alveringem aan. “We kunnen op dit moment weinig doen. Zelfs de grensovergangen bewaken is niet mogelijk. De diensten hebben nu al hun handen vol met de verhoogde terreugdreiging.”

“Behalve patrouilleren kunnen we weinig doen”, zegt ook Martine Fournier van Menen.

West-Vlaanderen telt over het hele gebied ongeveer vijftig grensovergangen met Frankrijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier