Actieplan voor veiligere Meenseweg en Haiglaan in Ieper

Foto EG
Redactie KW

De ouderraad van de Ieperse Sint-Jozefsschool stelde het actieplan betreffende een nieuwe Meenseweg voor, met meer aandacht voor de kwetsbare weggebruiker. Buurtbewoners, politieke partijen, de Jeugdraad, de Fietsersbond en de school ondertekenden en/of onderschreven het actieplan. Wij sprokkelden reacties.

Lieven Calis, directeur van de lagere school, was heel tevreden met de opkomst. “Ik ben blij dat er veel groepen aanwezig waren. Deze avond was voor ons het sluitstuk van een jarenlange campagne rond een veilige schoolomgeving. Mijn voorganger Guido Lazeure zette hier ook al op in en de laatste jaren zijn we op deze ingeslagen weg verder gegaan. De Meenseweg moet een andere invulling krijgen en we hopen met ons actieplan een duidelijk signaal aan de politiek te geven.”

Subsidies aanvragen

Alle politieke partijen waren vertegenwoordigd. Voor CD&V was dat schepen Dieter Deltour. Zijn vrouw werkt in de Sint-Jozefsschool en zijn kinderen volgen er les. “We onderschreven het memorandum en met de meerderheid zijn we ondertussen ook de daad bij het woord aan het voegen. We willen het subsidiedossier voor een volledige heraanleg starten. Daarvoor gaan we in overleg met Aquafin en de Vlaamse milieumaatschappij. Een tweede aspect is een subsidieaanvraag bij het Fietsfonds en dat is al goedgekeurd. Alle mogelijke maatregelen die nu al haalbaar zijn, voerden we al uit.”

De grondige heraanleg zal voor de volgende legislatuur zijn. We zullen de komende maanden nog zorgen voor extra grote wegmarkeringen. Die duiden aan dat je je in een schoolomgeving bevindt. Er komt een grote driehoek op het wegdek met een waarschuwing. Iets wat we trouwens rond alle scholen willen doen.”

Naast de Meenseweg is ook de Haiglaan een prioriteit. “Daar hebben we een vergelijkbare invulling. Veel plaats voor de wagen, weinig plaats voor de zwakke weggebruiker. Er is nochtans veel fietsverkeer, dus ook voor deze straat willen we een oplossing zoeken.”

“De ruimte voor de wagen moet kleiner en daarvoor zijn infrastructurele werken essentieel”

Diederik Vandenbilcke, voorzitter van Groen Ieper, juicht deze actie van de lagere school toe. “Twee van onze belangrijkste pijlers zijn inspraak en mobiliteit. Laat dit actieplan nu net een combinatie van beide pijlers zijn. Samen met Sandra van de ouderraad en de Fietsersbond staken we al de koppen bij elkaar voor een fietsvriendelijkere Meenseweg en bij uitbreiding de Ieperse binnenstad. De ruimere omgeving rond het centrum wordt door het autoverkeer opgeslorpt, hoog tijd dat de stad opnieuw wat kan ademen. Zelf fiets ik vaak in het centrum en het is altijd uitkijken. Ik heb wel voldoende ervaring en eis mijn plaats op. Toch hou ik mijn hart vast als ik jonge kinderen zie fietsen.”

De verkeersveiligheid van de jeugd is voor de Jeugdraad essentieel. Zij vaardigden enkele bestuursleden op de infoavond af. “Wij willen overkoepelende ondersteuning bieden en gaan daarvoor in dialoog met de scholen en de Fietsersbond”, vertelt voorzitter Tom Nottebaere. “We bundelden alles in een document dat we aan het stadsbestuur overhandigden. De Meenseweg is een belangrijke invalsweg, maar gevaarlijk voor fietser en voetganger. De ruimte voor de wagen moet kleiner en daarvoor zijn infrastructurele werken noodzakelijk.”

Situatie al beter

Naast de verenigingen waren ook enkele buren present, zoals Geert Devos. “Door mijn werk als kok in Huize Sint-Jozef steek ik de straat meermaals over. Er is veel verkeer, maar gevaarlijke situaties vielen er bij mij nog niet voor. Wie zich in het verkeer wil begeven, moet een zekere verantwoordelijkheid nemen. Een pluim voor de actie van de school. Ik vind de situatie al verbeterd sinds het zware verkeer niet meer door de schoolomgeving mag rijden. Nu ben ik uiteraard benieuwd hoe de grondige herinrichting eruit zal zien”, besluit Geert.

(AP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier