Actie aan Station Roeselare tegen de sluiting en afbouw van de fietspunten

© STEFAAN BEEL
Redactie KW

Diverse fietspunten in Vlaanderen moeten sluiten of worden afgebouwd. Ook Roeselare krijgt minder middelen van de NMBS.

Op donderdagmorgen voerden de Fietsersbond, TreinTramBus, Fiets&Werk en het stadsbestuur van Roeselare actie in het station van Roeselare. Ze protesteren tegen de sluiting en afbouw van de fietspunten in Vlaanderen en Brussel. Het fietspunt in Roeselare werd namelijk gedegradeerd tot B-fietspunt, wat wil zeggen dat de stad minder middelen zal krijgen van de NMBS. Andere West-Vlaamse gemeenten, waaronder Torhout en Knokke, moeten hun fietspunt zelfs sluiten.

De fietspunten zijn verantwoordelijk voor de netheid van de stallingen, houden toezicht, halen fietswrakken en weesfietsen uit de rekken, voeren kleine herstellingen uit voor de pendelaars en verhuren ook fietsen.

Ze bieden ook werk aan doelgroepmedewerkers uit de sociale economie. “Dat betekent dus een sterke achteruitgang van service naar de fietsers, maar ook een bedreiging van de jobs”, aldus Mark Verschaeve van Kringwinkel Midwest, die de fietspunten samen met NMBS en het lokale bestuur financiert. “Ik ben ontgoocheld. We werken met klaverbladfinanciering en ik vind het echt niet kunnen dat de NMBS er zonder overleg uitstapt. Mocht er een overleg geweest zijn, dan konden we tenminste nog op zoek naar oplossingen voor de tewerkgestelden. We willen de NMBS dan ook vragen om haar keuze nog eens te af te wegen.”

Ook mobiliteitsschepen Griet Coppé (CD&V) is niet tevreden. “Roeselare is gedegradeerd tot B-punt, omdat we geen 1.000 plaatsen voor fietsen hebben, maar het station is nog niet eens afgewerkt. Er komen dus zeker nog plaatsen bij. Heel stupied van de NMBS dat ze daar geen rekening mee houdt. Hopelijk komt er toch nog wat in beweging dankzij de vele acties in heel Vlaanderen.” (MMA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier