Aannemer dreigt fietspad af te sluiten omdat Brugge factuur niet betaalt

Redactie KW

De aannemer die het fietspad tussen Lissewege en Zwankendamme aangelegd heeft, heeft de Stad Brugge officieel in gebreke gesteld. Hij wacht sinds juli op de betaling van twee facturen ter waarde van 47.120,40 euro. “We hebben nochtans de totaliteit van de werken uitgevoerd in iets meer dan de helft van de voorziene termijn en toch blijven die facturen onbetaald”, luidt het. De aannemer wenst liever onbekend te blijven, omdat hij vreest anders door openbare besturen geviseerd te worden in de toekomst : “Gemeentebesturen hebben niet graag dat je naar de pers stapt.”

Meerdere herinneringen

De Stad Brugge kreeg al meerdere herinneringen, zowel telefonisch als schriftelijk. even overwoog de aannemer om het fietspad bij wijze van protest af te sluiten. “In principe is de betonverharding nog altijd onze eigendom, omdat er nog niet betaald is. Maar met een afsluiting van het fietspad komen we allerminst verder, dus hebben we ervan afgezien. De stadsdiensten hebben ons enkel gemeld dat er geen budget meer is om ons te betalen. Dit kunnen wij niet aanvaarden. Wij moeten ook onze leveranciers en medewerkers betalen”, aldus de aannemer. Hij eist nu ook een wettelijke intrest van 8% op het verschuldigde bedrag, naar rato van het aantal dagen overschrijding.

Meerwerken

Financiënschepen Boudewijn Laloo (CD&V) zocht het dossier voor ons op. “In dit dossier werden enkele meerwerken uitgevoerd door de betrokken aannemer. Deze meerwerken waren in oorsprong niet voorzien in het dossier van de Stad, maar vormden een onderdeel de nevenwerken die door Infrabel worden uitgevoerd. Die extra werken betreffen de aanleg van twee duikers (dienstig voor afwatering van grachten) die onder het fietspad dwarsen en de aansluiting van het fietspad met Wulfsbergen.”

“Zonder deze werken kon het fietspad niet worden opengesteld gezien de werken van Infrabel nog maar net opgestart waren bij einde van onze werken. Gezien dit werken buiten budget zijn en hiervoor de goedkeuring nodig is van het college, zorgt dit voor een normale vertraging binnen de procedure. Terzelfdertijd zijn er onderhandelingen gestart tussen Infrabel en de hoofdcoördinator van de Stad Brugge voor de terugvordering van deze kosten, waarvoor we zeer recentelijk een overeenkomst hebben.”

Correcte betaler

“Gezien de betrokken aannemer geen nieuwe of kleine speler op de markt is, zou hij deze procedure moeten kennen, enig geduld moeten hebben, in de wetenschap dat de Stad Brugge een zeer correcte betaler is. Tenslotte dien ik op te merken dat de aannemer zijn oplevering nog niet gekregen heeft, omdat er nog enkele tekorten in zijn aanleg zijn, waarvoor hij tot op heden nog geen intentie genomen heeft om deze uit te voeren.”

(SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier