Aanleg nieuwe sporenbundel in Zeebrugge gestart

De omwonenden kregen eerder al duiding bij de plannen. © GF
Redactie KW

In Zwankendamme, nabij de haven van Zeebrugge, is spoorbeheerder Infrabel dinsdag gestart met de aanleg van een nieuwe sporenbundel.

De start van de werken werd bijgewoond door federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) en Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). De sporenbundel is belangrijk voor de ontsluiting van de haven van Zeebrugge.

Infrabel anticipeert op de te verwachten groei van de haven van Zeebrugge en werkt daarom sinds 2006 aan verschillende infrastructuurprojecten. Een ervan is de aanleg van de bundel Zwankendamme om zo te zorgen voor een betere spoorverbinding tussen de haven en het binnenland.

Vlotter spoorverkeer

In een eerste stap zal Infrabel, om plaats te maken voor de toekomstige nieuwe sporen voor het goederenverkeer, de twee bestaande hoofdsporen voor het reizigersverkeer verleggen. Het hoofdspoor van Brugge naar Zeebrugge komt zo buiten de nieuwe sporenbundel te liggen, waardoor goederentreinen de reizigerstreinen niet langer zullen kruisen. In een volgende stap legt Infrabel de extra sporen van de bundel aan.

https://vimeo.com/137121099

De nieuwe bundel moet zorgen voor minder onnodige treinbewegingen en een vlotter spoorverkeer. Voor de spoorarbeiders verhoogt dit de veiligheid en kunnen ze efficiënter en sneller werken.

Spoordienst Antwerp Combinant – Zeebrugge

Dinsdag meldde het havenbestuur dat vervoeroperator Hupac Intermodal gestart is met een spoordienst tussen Antwerp Combinant en Zeebrugge om het aanbod voor goederen van en naar Groot-Brittannië te versterken. Het gaat om goederen uit Verona en Barcelona, die via een shortsea-link naar Groot-Brittannië en Scandinavië kunnen gebracht worden. De trein vertrekt drie keer per week, met een capaciteit van dertig containers.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier