Aan de Torhoutse twijfelaars: nee, dit is géén fietspad

22/09/16 om 09:34 - Bijgewerkt om 10:01

Niet alles is wat het lijkt: deze strook in het midden van de weg op deze foto lijkt wel heel erg hard op een fietspad, maar dat is het niet, voor alle duidelijkheid.

Aan de Torhoutse twijfelaars: nee, dit is géén fietspad

In het midden van de Sparappelstraat in Wijnendale werd door het stadsbestuur een okerkleurige strook aangebracht om het verkeer af te remmen. De ingreep wordt op hoongelach onthaald bij de buurtbewoners, die de strook vergelijken met een fietspad. Ook op Facebook wordt de spot gedreven met de ingreep. "We wisten niet wat we zagen", vertelt Mariska De Mol uit de Sparappelstraat. "Na alles wat ze hier al probeerden om de snelheid af te remmen, lijkt de rijweg wel een kleurboek. Op die strook zat echt niemand te wachten en er zijn al wieltoeristen gepasseerd die ze gebruikten als fietspad. Of dit voor de grap was weet ik niet. Men zou beter de afgesleten lijnen herschilderen die het echte fietspad afbakenen." Toch wil Mariska de ingreep niet volledig afschieten. "Door die strook wordt er wel degelijk minder ingehaald", besluit ze.

Nog reflectorpaaltjes

Overdreven snelheid vormt al jaren een hardnekkig probleem in de Sparappelstraat. Het stadsbestuur experimenteerde al met diverse maatregelen om de snelheid te minderen, zoals asverschuivingen, alternatieve belijning en een snelheidsmeter. "Maar al deze ingrepen waren een maat voor niets", verduidelijkt schepen van Mobiliteit Eddy Dektelaere (CD&V). "Daarom werd beslist om een flitspaal te plaatsen en recent werd ook die okerkleurige strook aangebracht. Die ingrepen werden nog goedgekeurd door onze vorige burgemeester, van wie ik eind mei de bevoegdheid Mobiliteit heb overgenomen."

"De strook versmalt de rijvakken en de mosterd werd gehaald in een straat in het Brugse, waar ze zeer efficiënt is gebleken. Het is uiteraard niet de bedoeling dat er over die strook gefietst wordt. Dat is levensgevaarlijk. Daarom zullen we eerstdaags reflectorpaaltjes plaatsen in het midden van de strook. Aan het begin en het einde van de Sparappelstraat komt ook duidelijke signalisatie. We zullen ook de lijnen herschilderen en er zijn plannen om in de volgende legislatuur een vrijliggend fietspad te realiseren."

(AFr - Foto MVN)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!