90.000 euro voor trajectcontrole tussen Bellegem en Kooigem

We herkennen Vincent Van Quickenborne, Axel Weydts en hoofdinspecteur Bjorn Bouckaert. © LOO
Redactie KW

Het aantal verkeersongevallen in Kortrijk is in vijf jaar tijd met een kwart gedaald. Vorig jaar waren dat er voor het eerst minder dan 1.000. “Dankzij intensieve snelheidscontroles”, stelt burgemeester Vincent Van Quickenborne.

De laatste jaren doet Kortrijk het almaar beter wat verkeersongevallen betreft. In 2012 gebeurden er 1.280 ongelukken, vorig jaar waren dat er 959. Een daling met maar liefst 25 procent. Belangrijk hierbij is het aantal verkeersongevallen met gewonden. Die cijfers zien er ook heel goed uit: in 2012 raakten 403 personen gewond tijdens een ongeluk, in 2017 waren dat er 246. “Een daling met 39 procent”, legt burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) uit. “Als stadsbestuur zijn we tevreden.”

Wat de redenen voor deze daling zijn? We hebben vijf jaar keihard gewerkt aan verkeersveiligheid. Zo hebben we in enkele jaren tijd het aantal bemande snelheidscontroles vertienvoudigd. Dat heeft ook effectief geholpen: want het aantal snelheidsovertreders zakte van 16 naar 9 procent. Ook de controles op fietsverlichting hebben tot die opmerkelijke daling bijgedragen.”

Trajectcontrole

De zones 30 blijven voor het stadsbestuur prioritair. “De politie zal daar veel en streng blijven controleren”, aldus nog de burgemeester. Schepen van Openbare Werken Axel Weydts (SP.A): “De voorbije jaren hebben we ook al een aantal schoolomgevingen, die zone 30 zijn, heraangelegd.”

“Dit jaar zijn er nog voor de zomervakantie werken gepland aan de school Open Groene in Marke, tijdens de vakantie wordt de Wielewaallaan aan Sint-Amandsbasisschool Zuid aangepakt. Eind dit jaar focussen we op de schoolomgeving Athena in de Hugo Verriestlaan. En tegen september moet de schoolomgeving Pottelberg heraangelegd zijn.”

Ook buiten de zones 30 zullen de nodige snelheidscontroles gebeuren. Op de Doornikserijksweg komt er tussen kruispunt De Katte in Bellegem en de winkel Stock in Kooigem trajectcontrole. Over een afstand van 1,5 kilometer zal de snelheid van elk voertuig worden gemeten.” Er geldt daar een beperking van 70 kilometer per uur, maar veel bestuurders rijden daar te snel”, besluit Vincent Van Quickenborne.

Het gaat om een investering van 90.000 euro. De voorbereidende werken zijn al gestart, deze zomer moet de trajectcontrole al actief zijn. In de toekomst zullen er nog meer in Groot-Kortrijk komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier