87-jarige vrouw riskeert levenslang rijverbod nadat ze fietserstunnel binnenreed

Redactie KW

De politie heeft de eigenares van de grijze cabriolet die woensdag door de fietstunnel aan de Unesco-rotonde reed geïdentificeerd.

Het gaat om de 87-jarige Myriam P. uit Oostkamp. Waarom de dame van adel de tunnel inreed is onduidelijk. Ze riskeert haar rijbewijs definitief kwijt te spelen.

Het filmpje van de grijze Golf Cabriolet die woensdagmiddag schijnbaar rustig door de fietserstunnel reed aan het station in Brugge ging viraal op sociale media. Honderdduizenden mensen zagen al hoe de bestuurster van de wagen een levensgevaarlijk manoeuver uithaalde en rakelings langs enkele fietsers en voetgangers reed. Op de eerste beelden was te zien hoe de vrouwelijke bestuurster uit de richting van het station kwam aangereden richting Boeveriestraat. De verbazing was bij velen dan ook groot aangezien het fietspad daar al van honderden meters verder is afgesloten van de rijbaan. Uit nieuwe beelden blijkt nu echter dat ze aan de kant van de Boeveriepoort de tunnel inreed om even verderop te keren. Een logischere, maar even gevaarlijke situatie. Volgens de jongeren die het bizarre tafereel filmden, leek het de bejaarde vrouw niet veel uit te maken. “Ze reed alleszins met de glimlach weer de tunnel uit. Ik zag haar enkele ogenblikken eerder de fietstunnel binnenrijden. Pas toen ik haar even verderop zag keren besloot ik alles te filmen”, zegt Matthieu Stroef.

Blauw bloed

De politie stelde een onderzoek in en kon de eigenares van de wagen ondertussen identificeren. De cabriolet staat op naam van de 87-jarige Myriam P. uit Oostkamp, die afstamt van een adellijke Belgische familie. De vrouw zelf wil niet veel kwijt over de feiten en wil enkel bevestigen dat het haar wagen is. Ze was zich niet bewust dat ze werd gefilmd. De politie bezocht gisterenochtend de plaats waar de tachtiger de tunnel binnenreed om te controleren of er een probleem is met de signalisatie. “Alles bleek in orde. De overtreding ligt wat ons betreft niet aan de verkeerssignalisatie”, klinkt het bij de politie. Als blijkt dat Myriam effectief zelf haar voertuig bestuurde riskeert ze strenge geldboetes en in het slechtste geval een (levenslang) rijverbod.

Levenslang rijverbod

“De behandeling van dergelijke dossiers is afhankelijk van rechtbank tot rechtbank. Het is zelfs niet zeker dat dergelijke gevallen steevast vervolgd worden. Het parket kan er voor opteren om een minnelijke schikking te treffen”, zegt Kathleen Stinckens, politierechter in Leuven. Komt de zaak wél voor de politierechtbank wacht Myriam een waslijst aan verkeersinbreuken. Voor het ‘niet op de rijbaan blijven’, een overtreding van de eerste graad, riskeert de vrouw een geldboete tussen 60 en 1.500 euro. ‘Het voertuig niet in de hand hebben’ is een tweedegraadsovertreding, waarop geldboetes tussen 120 en 1.500 euro staan en een rijverbod tussen 8 dagen en 5 jaar. “In dit specifiek geval kan ze ook gedagvaard worden omdat ze voetgangers en fietsers in gevaar bracht. De boetes daarvoor lopen op tot 3.000 euro en 5 jaar rijverbod. Als blijkt dat de dame in kwestie niet meer rijgeschikt is, kan ze haar rijbewijs definitief kwijtspelen door artikel 42″, legt politierechter Stinckens uit.

Bij het BIVV willen ze geen verband zoeken tussen de bejaarde leeftijd van Myriam en de overtreding. “Het gaat puur om rijgeschiktheid. Sommigen kunnen dat niet meer vanaf 45 jaar, andere zijn op 95 jaar dan weer nog perfect geschikt om met de wagen te rijden. Leeftijd is voor ons geen issue“, zegt woordvoerder Stef Willems.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier