23-jarige Niels Mortier uit Ingelmunster heeft Jaguar XF

Redactie KW

Sinds enkele dagen rijdt Niels Mortier met een Jaguar XF rond. Pas 23 jaar is Niels en toch rijdt hij al met zo’n luxueus voertuig rond. “Dit is al van jongs af mijn droom en deze kwam net uit”, zegt Niels.

Niels is de zoon van Jean-Marie en Carine Mortier-Vermeulen uit de Lindenstraat. Hij is de tweelingbroer van Jens, ook een autoliefhebber. Niels werkt al meer dan één jaar als IT support engineer bij een bedrijf in Ieper. Onlangs begon hij ook in bijberoep als IT met zijn eigen bedrijf mCtrl, afkomstig van Mortier Control.

“De groei van mijn eigen bedrijfje is nog bezig. Ik ontwerp nu nog mijn eigen website, naamkaartjes, enz. om op die manier reclame te kunnen maken. mCtrl lost computerproblemen op, maakt websites en zorgt voor digitaal drukwerk. Als beginnende zelfstandige in bijberoep wil ik een uitstekende service bieden naar mijn klanten toe. Naast de uitbouw van mijn eigen bedrijfje heb ik ook een passie voor fotografie.”

“Je moet niet rijk zijn”

Niels droomt al heel zijn leven van een Jaguar. “De meeste mensen zien het automerk Jaguar als een auto voor mensen van middelbare of oudere leeftijd. Niets is minder waar. Jaguar straalt meer luxe uit dan sommige andere merken in dezelfde prijscategorie. Het is vooral te zien wat je precies van je wagen verkiest, een zwarte gril of zwarte velgen maken het al snel een stuk sportiever, net als de schakelpedalen die standaard bij de automatische versnellingsbak van een Jaguar XF horen. Jaguar stond enkele jaren geleden dicht bij het faillissement, maar sinds de verkoop van de eerste Jaguar XF geraakte dat merk terug uit de put en is het overgenomen door Tata Motors.”

“De prijs van een tweedehands Jaguar XF ligt rond dezelfde prijs van een Audi A6. Dat is natuurlijk niet gemakkelijk te vergelijken, want alles hangt af van het aantal kilometers, de leeftijd en de opties van de wagen. Of je rijk moet zijn om een Jaguar te kunnen kopen ?”, herhaalt Niels onze vraag. “Helemaal niet ! Het heeft allemaal te maken met de leefomstandigheden. Ik ben nog maar 23 jaar en woon nog bij mijn ouders. Ik kan me dat dus veroorloven. Bij leeftijdsgenoten die al een gezin en kinderen hebben, zal dat moeilijker zijn.”

Duitse wagen

Niels kocht een Jaguar XF van het bouwjaar 2012 met 190 PK onder de motorkap aan. “Iedereen denkt nu waarschijnlijk die heeft een zware voet of weer zo’n Johny. De wagen haalt een topsnelheid van 225 km/uur en geraakt in 8,5 seconden aan 100 km/uur. Niet slecht voor een wagen van 1.745 kg. Wanneer je een groot bedrag spendeert aan een droomwagen, moet je er verstandig mee omgaan en natuurlijk brengt snel rijden meer risico’s op. Ik kocht mijn auto in Duitsland. Waarom ? Duitsland is een veel groter land met een ruimer aanbod aan dergelijke voertuigen. De kans dat je daar een tweedehands auto ontdekt volgens je wensen is veel groter en meestal zijn de auto’s er wat goedkoper”, bekent Niels.

“Niemand moet schrik hebben om een auto te importeren vanuit Duitsland. Het enige wat je betaalt zijn transit platen om tijdelijk mee rond te rijden. Deze kan je aanvragen bij de garage in Duitsland waar je de wagen koopt. Daarna ga je naar België naar een douanekantoor. De inschrijving kost slechts 10 cent en vervolgens mag je zelf met de auto naar de keuring rijden. Verder maak je een afspraak met je verzekeraar en regel je een passende verzekering. De verzekering kijkt voor de aanvraag voor officiële nummerplaten. En daarna, even wachten tot de nummerplaten worden afgeleverd.”

1.312 km met één tank

Het model dat Niels aanschafte bevat een 2,2 liter motor. “Dit is natuurlijk niet de zuinigste motor, maar het verschil is niet zo groot in vergelijking met een 2,0 liter motor. Jaguar deed een test om te zien hoever ze geraken met één tank. Uiteindelijk deden ze er ongeveer 1.312 km mee aan een gemiddelde van 4,9 liter. Hier kan ik wel uit afleiden dat het een zuinige wagen is. Voor mijn auto zal ik evenveel betalen voor onderhoud zoals bij een ander luxemerk”, bekent Niels, die zijn nieuw voertuig pas sinds 3 februari in zijn bezit heeft.

“Ik kan nog altijd niet geloven dat ik op zo’n jonge leeftijd met een prachtige wagen kan rijden. Een 23-jarige die rijdt met een Jaguar kan jaloersheid opwekken bij vrienden, maar het is meer de jaloersheid van onbekenden die mij ongerust maakt. Mijn vorige wagen was een eenvoudige Volkswagen Polo en ook toen werd ik geconfronteerd met vandalisme. Ik werkte en spaarde hard voor deze auto. Ik hoop dus dat een ander mijn droom niet kapot maakt”, besluit Niels, die net voor ons vertrek nog het volgende kwijt wilde. “Ik gaf mijn goedkeuring voor dit interview omdat ik het stereotype Jaguar is voor oude mensen uit de wereld wil helpen. De nieuwe modellen zijn immers prachtig en volledig mee met hun tijd. Men beschikt nu ook al over 2,0 liter motoren in de wagens, indien extra brandstofverbruik eventuele kopers zou afschrikken. Geen paniek, deze auto’s leveren minimaal 163 pk, zijn lichter en gaan zeker en vast nog even snel vooruit.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier