Verhalen en anekdotes over vlasgeschiedenis verzameld in Vlasparlee

Redactie KW

Zuid-West-Vlaanderen en vooral de streek rond Kortrijk is rijk geworden dankzij de verwerking van vlas. Voor wie meer wil weten over die rijke geschiedenis is er nu een DVD uit. ‘Vlasparlee’, zo heet de DVD, bundelt pakkende verhalen en leuke anekdotes van vlassers die het allemaal zelf meemaakten. En er is ook een rondreizende tentoonstelling rond gebouwd. Het Vlasmuseum in Kortrijk is de eerste plek waar de expo te zien is.

In het Vlasmuseum van Kortrijk krijg je aan de hand van foto’s en korte teksten de geschiedenis van de vlasnijverheid die zich vanaf de 19de eeuw ontwikkelde rond de Leie en de Mandel. Aan het project werkten verschillende partners mee, ook het Centrum voor Agrarische Geschiedenis. “Ik ben zelf een jongen van de streek en ik ken wel iets over het vlas, vooral de technische geschiedenis. Maar het maar vooral het gemeenschapsleven van toen spreekt tot de verbeelding”, zegt projectcoördinator Brecht Dewaele. Brecht interviewde 35 vlassers van weleer. Hun verhalen en anekdotes staan nu op DVD.

Een van die oude vlassers is Paul Benoit uit Deerlijk die zijn hele leven lang in het vlas werkte. Hij vertelt over de gouden jaren tijdens de oorlog in Korea. Het vlas verdubbelde op kort tijd van prijs. “Ik en mijn broer hebben elke een huis gezet in de jaren 50 met de winst van het vlas waarop we gespeculeerd hebben. Daarna hebben we weer een crisis gekend dat gaat met ups en downs typisch vlas”, zegt Paul Benoit.

Het was hard werken, vaak in het stof, tabak pruimen en jenever drinken hielp. De cafés langs de Leie deden dan ook gouden zaken. Die verhalen zijn nu allemaal geregistreerd en worden voor het nageslacht bewaard.

In Zuid-West-Vlaanderen zijn er nog een kleine 60 bedrijven die vlas verwerken, al gaan ook zin nu gebukt onder de crisis. De tentoonstelling ‘Exposee Vlasparlee’ is nog tot en met 7 juni te zien in het Vlasmuseum in Kortrijk en gaat daarna op reis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier