Verhalen achter de grafstenen

Redactie KW

WESTROZEBEKE Naar aanleiding van de Open Monumentendag op zondag 13 september, kan je deelnemen aan een van de twee gratis, geleide wandelingen op het kerkhof van Westrozebeke. “De grafmonumenten vertellen elk een eigen verhaal,” vertelt Gilbert Coghe.

Op initiatief van de Cultuurdienst Staden en met steun van TERF wordt op zondag 13 september een gratis geleide wandeling georganiseerd op het kerkhof van Westrozebeke. Gilbert Coghe, bestuurslid van het Arteveldecomit vertelt in twee rondleidingen, om 10.30 uur en 14.30 uur, enkele boeiende verhalen omtrent de grafmonumenten, het vernieuwde kerkhof en bekende overledenen, die begraven liggen in Westrozebeke.

Een ht kerkhof

“De Westrozebeekse begraafplaats mag nog altijd een ‘kerkhof’ genoemd worden. De begraafplaats ligt nog steeds letterlijk rond de kerk, iets wat steeds meer een unicum wordt. Het is een rustige plaats waar je even kunt mijmeren over leven en dood. Je ontmoet er mensen die je goed hebt gekend, of enkele ‘groten’ die in Westrozebeke werden geboren en leefden.”

Enkele bekenden zijn ondermeer Martha Cnockaert, de spionne uit de Eerste Wereldoorlog; Gilbert Hallein en Jozef Hoet die de dood vonden in een van de Duitse concentratiekampen. Elke gesneuvelde op het oorlogsmonument heeft ook een verhaal te vertellen, dat altijd eindigt met de dood : ‘neergeschoten door Ulanen’, ‘gedood door de Tsjings’, ‘verdronken in een Brugs kanaal’, enz.

Diep geloof

Tenslotte leren teksten en symbolen op de grafstenen ons heel wat over het diep geloof van onze (voor)ouders”, vertelt dorpskenner Gilbert Coghe. Een verkenning van het Westrozebeekse kerkhof is ht de moeite waard !

(Stijn Cappelle)

Voor meer inlichtingen kan u terecht bij Cultuurdienst Staden, het SWOK, Ooststraat 4a, 8840 Staden, 051 70 82 08 , gina.pype@publilink.be

Op zondag 13 september, Open Monumentendag, geeft Gilbert Coghe twee geleide wandelingen op het Westrozebeeks kerkhof. (Foto Jos)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier