Vergunningen voor uitvoer van militaire technologie voor 2 West-Vlaamse bedrijven

Redactie KW

Transportbedrijf Mol uit Hooglede en technologiebedrijf Barco uit Kortrijk kregen van de Vlaamse overheid de twee grootste vergunningen voor de uitvoer van militaire technologie en wapenexport.

De eerste zes maanden van dit jaar heeft de Vlaamse overheid voor 175 miljoen euro vergunningen afgeleverd voor de uitvoer van militaire technologie en andere wapens. Nooit eerder sinds de Vlaamse overheid bevoegd werd voor wapenexport werden er in een half jaar tijd voor zo’n hoog bedrag vergunningen afgeleverd. Dat schrijft De Tijd.

De cijfers komen uit de maandelijkse rapporten die de Vlaamse overheid publiceert op de site vlaanderen.be/wapenexport. De Vlaamse overheid stond in de eerste jaarhelft drie keer toe dat er luchthavenverlichting en -afbakening aan het Iraakse leger werd verkocht, alles samen voor een kleine 200.000 euro.

De grootste twee vergunningen kwamen voor de VS en het Verenigd Koninkrijk. Het transportbedrijf Mol uit Hooglede mocht voor 46 miljoen euro voertuigen leveren aan het Britse defensiebedrijf BAE. Barco verschoof voor 38 miljoen dollar technologie naar een Amerikaans dochterbedrijf.

De federale regering en de deelstaatregeringen kwamen dit jaar overeen niet langer wapens naar Israël uit te voeren “die de militaire capaciteit van de strijdende partijen zouden versterken”. Toch viel de handel naar Israël niet helemaal stil. Er was een vergunning om wapens naar Israël te exporteren om de orde te handhaven. Er mocht ook infraroodapparatuur
geleverd worden aan een Israëlisch bedrijf, dat ze dan doorverkoopt in Turkije en de VS.

De meest opvallende doorvoervergunning was die voor de levering van Bulgaarse granaten via Vlaanderen naar Colombia. De granaten zijn bestemd voor de overheid. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier