Vergrijzing zal alleen maar toenemen in provincie

Redactie KW

Dat West-Vlaanderen de sterkst vergrijsde provincie is, is algemeen geweten. Maar dat zal er de komende jaren niet op verbeteren, integendeel.

Gemiddeld 22 procent van de West-Vlamingen is vandaag 65 of ouder. Vooral de kust is, op Bredene na, ontgroend en dat wordt er ook in de toekomst niet beter op. Volgens een studie van de provinciale ontwikkelingsmaatschappij zal tegen 2060 één op drie West-Vlaming ouder zijn dan 65 jaar. De demografische ontwikkelingen zijn een voorbode van wat er ons in de rest van Vlaanderen te wachten staat. En de vergrijzing gaat hand in hand met een toenemende zorgvraag.

Inge Taillieu (Stafmedewerker zorgeconomie POM): “Per 100 inwoners die zouden kunnen werken, telt West-Vlaanderen vandaag 73 niet-beroepsactieven. In 2036 zal de niet actieve bevolking even groot zijn als de werkende. Omdat er steeds minder mensen voor ouderen zullen kunnen zorgen, moeten wij dus op zoek gaan naar werkbare oplossingen voor al die zorgvragen die op ons aankomen. En dat vergt een verregaande samenwerking tussen de zorgsector, bedrijven , kennisinstellingen en overheid. Zo wordt ingespeeld op een maatschappelijke trend en wordt toegevoegde waarde gecreëerd.”

(BS/AD)

Vergrijzing zal alleen maar toenemen in provincie

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier