Vergrijzing aan de kust zal toenemen met 40 procent

Redactie KW

De bevolkingspiramides van West-Vlaanderen zijn ongezond. Dat blijkt uit een nieuwe prognose door de VUB. De vergrijzing in de hele provincie zal aanhouden met de kust als uitschieter. De Westhoek legt de beste cijfers voor. De studie is maandag door het provinciebestuur aan de lokale besturen voorgesteld met een oproep tot actie.

“De gemeentebesturen moeten zich bewust zijn van de bevolkingsevolutie opdat zij beleidsmaatregelen kunnen nemen”, zegt gedeputeerde Marleen Decraene (CD&V).

“De demografische veranderingen zijn een uitdaging, zeker voor West-Vlaanderen waar we te kampen hebben met een versnelde vergrijzing aan de kust en een vlucht van jonge actieve mensen naar het binnenland. Met steun van Europa hebben we daarom een studie besteld om de bevolkingsevolutie in West-Vlaanderen verfijnd te analyseren. Deze fijnmazige interpretatie was nooit eerder voor de kust gebeurd”, aldus gedeputeerde Decraene.

Er komt volgens Johan Surkyn, die de studie uitvoerde, in West-Vlaanderen nergens krimp van de bevolking. Waar de jongeren wegtrekken, komen er ouderen bij. Het aantal personen ouder dan 80 en 90 jaar neemt dan weer sneller dan verwacht toe. Dit is toe te schrijven aan de instroom van senioren en de verhoogde levensverwachting.

De gemiddelde leeftijd van de West-Vlamingen zal tussen 2007 en 2025 stijgen van 42,4 naar 45,8 jaar. Aan de kust wordt een stijging van 46,3 naar 50,8 jaar verwacht. Tegen 2025 zal het aantal actieven (15-64 jaar) voor elke oudere (+65 jaar) dalen van 3,25 naar 2,3. Voor de kust wordt een daling van 2,5 naar 1,6 verwacht. Het aantal kinderen (0-18 jaar) aan de kust zal tegen 2025 nog met circa 13 procent dalen. Het aantal ouderen aan de kust zal nog met circa 40 procent stijgen.

Opvallend zijn de resultaten voor de Westhoek. Die zijn minder uitgesproken dan die voor de kust en de rest van West-Vlaanderen. “De bevolking is er al sterk vergrijsd en we stellen vast dat een aantal jongeren blijkt terug te keren naar hun bakermat. Wie 30 jaar of ouder is in de Westhoek, blijft daar ook definitief.

Uit de eerste analyses blijkt dat de stadsvlucht door jonge mensen wat zou zijn afgezwakt. “We zullen dit verder opvolgen want het is nog vroeg om van een tendens te spreken”, zegt Johan Surkyn. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier