Vergrijzing aan de kust is bijna dramatisch

Redactie KW

De vergrijzing slaat ook in West-Vlaanderen toe. Aan de kust is de vergrijzing zelfs bijna dramatisch. Dat blijkt uit een onderzoek van Demographic Change New Opportunities in Shrinking Europe (DC Noise).

Voor DC Noise werken negen partners uit vijf landen samen om ervaringen uit te wisselen en praktische oplossingen te zoeken met betrekking tot de demografische verschuivingen. Voor West-Vlaanderen werd een nota opgemaakt met de verwachtingen tussen nu en 2025 en een checklist voor de lokale besturen.

Uit het rapport blijkt dat de bevolking van West-Vlaanderen tussen 2008 en 2025 met 7 procent zal stijgen en dat de vergrijzing toeslaat, vooral aan de kust. “Nu telt West-Vlaanderen 3,25 werkenden tegenover één oudere inwoner. Dat zal in 2025 dalen naar 2,3 werkenden tegenover één oudere. Aan de kust is dat nu 2,5 werkenden voor één oudere. Dat zal tegen 2025 dalen tot slechts 1,6 werkenden tegenover één oudere”, zegt onderzoeker Johan Surkeyn.

Woningnood

Er zal ook een grote woningnood zijn. “Door de toename van de éénoudergezinnen moeten er tegen 2025 ruim 80.000 woningen bijkomen in West-Vlaanderen. En de beroepsbevolking zal dalen met circa 27.000 eenheden”, luidt het.

De provincie heeft al toegezegd de checklist mee te nemen in haar meerjarenplanning, zegt Surkeyn. “Die checklist moet dienen om toekomstplannen te screenen op hun demografische bestendigheid. Wij suggereren onder meer dat het nodig is om aanpasbaar te bouwen, zodat verscheidene generaties in een woning kunnen wonen”, aldus Surkeyn. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier