Verenigd Nieuwpoort-Bad wil 160 sint-bernardshonden op 40ste editie Sint-Bernardusfeesten

Redactie KW

Verenigd Nieuwpoort-Bad wil een recorddeelname van het aantal sint-bernardshonden op de Dag van de sint-bernardshond tijdens de komende Sint-Bernardusfeesten van augustus. Het getal 160 wordt dit jaar het streefdoel tijdens de feesten die aan hun 40ste editie toe zijn.

Onder impuls van wijlen Omer Bosquart zag de handelarenvereniging Verenigd Nieuwpoort-Bad (VNB) in maart 1968 het levenslicht. Verwijzend naar de eigen Sint-Bernardusparochie werd als mascotte van de vereniging de sint-bernardshond gekozen. Omdat de handelaren de folklore nieuw leven wilden inblazen, organiseerde de jonge vereniging in 1969 als afsluiter van het zomerseizoen een stoet. Sinds enige jaren is de stoet door een driedaags groot openluchtevenement vervangen. Nu nog altijd speelt de hond een hoofdrol in de belangrijkste activiteit op de badplaats.

Meute

Tijdens de jongste vijf edities van de Sint-Bernardusfeesten is ieder jaar een meute van 110 tot 120 honden aanwezig. Een van de aanwezigen was vorig jaar een hondeneigenaar uit de buurt van het Engelse Birmingham. Wie al vele jaren met twee honden aan de wandeling deelneemt, is Nelly Vervaque. Zij stapt mee op met de hond van haar zoon Kristof en met de hond van haar dochter Kristel. Doorheen het jaar is zij tijdens de werkdagen ‘de pleegmoeder’ van beide honden. “Ongelooflijk hoeveel vriendschap je van deze honden krijgt”, getuigt ze. “Heb ik ze niet in huis, dan loop ik verloren.”

Nelly Vervaque geeft toe dat het houden van sint-bernardshonden een dure hobby is. Volgens haar mag je rekenen op een kost van 250 tot 300 euro per maand en per hond. (DCR)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws Kust) van 19 juni 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier