Verdwenen fruitsoort ‘bruine kriekpeer’ uit Klerken is terug

Redactie KW

De bruine kriekpeer was zo goed als verdwenen, maar de milieudienst zette een project op om de unieke Klerkense perensoort te herintroduceren.

Daniël Verhaeghe kreeg de eer om het eerste exemplaar te planten. De bruine kriekpeer, in de volksmond ‘oestpeer’ of ‘oogstpeer’, is een vroege soort peren, klein van stuk en lekker als dessertpeer. Vroeger werd hij in overvloed gekweekt werd in Klerken. De naam Perelaarommegang stamt uit de tijd dat de mensen op bedevaart kwamen naar St.-Laurentius, in de kerk van Klerken. Tegelijkertijd was er op dat moment een jaarmarkt waar de oogstperen werden verkocht, vandaar het ontstaan van de naam Perelaarommegang.

De laatste boom

De Perelaarommegang bestaat al een hele tijd niet meer en de perenboompjes zijn op één exemplaar na verdwenen uit het Klerkense straatbeeld. “De laatste bruine kriekpereboom staat langs het Guido Bilckepad”, vervolgt Daniël. “De grond waar deze boom staat werd verkocht aan een verkavelaar, waardoor de boom met kappen wordt bedreigd. De milieuraad besloot hier wat aan te doen en startte een project met de naam ‘de bruine kriekpeer'” Honderd hoogstammige en vijftig laagstammige bomen van deze perensoort werden geënt of via oculatie aangekweekt.

(ACK)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier