Verdeelde reacties over plan kunstmatige eilandjes voor kust

Redactie KW

Volgens Natuurpunt zullen eilandjes in zee onze kust niet beschermen tegen overstromingen. De milieuvereniging baseert zich op studies van Nederlandse experts. De eilanden in zee zijn een idee van een aantal baggeraars. En de baggerbedrijven zien het groots. De opgehoogde zandbanken kunnen ook worden ingericht als natuurgebied, recreatiegebied en er kunnen zelfs woningen op komen. Maar dat ziet de burgemeester van De Panne niet zitten. Ook de visserijsector bekijkt het plan met heel veel wantrouwen. De watersporters, die zijn dan weer voor.

De jachthaven van Nieuwpoort heeft te kampen met plaatsgebrek en moet dringend worden uitgebreid. Het plan Vlaamse Baaien 2100 klinkt Steven De Sloovere van de Vereniging voor Vlaamse Watersporten als muziek in de oren. “We hebben maar 67 kilometer Belgische kust en die is overbevolkt. We hadden vroeger land op zee. Dat kunnen we nu via een natuurlijk proces terugwinnen.”

Schitterend ook vindt Desloovere dat er eindelijk een lange termijn visie is voor de verdediging van onze kust. Maar dat argument houdt geen steek, zegt John Van Gompel van Natuurpunt. “Om de kracht van het water te weren als kustbescherming op lange termijn in geval van de stijging van de zeespiegel die nu al bezig is, moet je een doorlopend eiland, één lange muur bouwen. Afzonderlijke eilanden gaan de kracht van het water niet tegenhouden.”

Van Gompel baseert zich op wetenschappelijk onderzoek van Nederlandse experts. Uit hun onderzoek blijkt ook dat slib onstabiel is en dus niet geschikt om de zandbanken op te hogen en eilanden in zee te bouwen.

De baggeraars willen de eilanden alleen maar gebruiken om het vervuilde slib dat ze elders baggeren in zee te dumpen, besluit Van Gompel. “Als met dat slib gaat dumpen op de banken dan gaat men verontreinigd materiaal in zee dumpen en daar zijn we tegen.”

Ook de reders maken zich grote zorgen. Zij moeten het met steeds minder visserijgebieden doen. Burgemeester Lippens is een grote voorstander van het project maar zijn collega uit De Panne heeft bedenkingen. Natuurgebieden in zee, dat kan nog, maar woningen, dat gaat wat te ver. “Als er daar nog gebouwen op komen dan vrees ik dat we de charme en de eigenheid zullen verliezen,” zegt Robert Butsraen van De Panne.

De Vlaamse overheid maakt 2 miljoen euro vrij uit om het Vlaamse baaienplan van de baggersector te onderzoeken. Natuurpunt roept de Vlaamse overheid om werk te maken van een masterplan voor de kust en ook het Nederlands onderzoek grondig te bestuderen. In oktober plant Natuurpunt een symposium hierover.

(nd/jv)

Meer hierover in het nieuws op Focus vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00. Een overzicht en reacties ook in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 9 juli 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier