Verdachte met terrorismeverleden volgt pilotenopleiding in Wevelgem

Redactie KW

Het Comité P, dat de politiediensten controleert, waarschuwt dat de gegevensuitwisseling tussen de politiediensten in onze luchthavens mank loopt. Zo kon een een verdachte met een terrorismeverleden die bekend was bij de luchthavenpolitie van Zaventem, maar niet in Oostende, in Wevelgem toch een pilotencursus kon volgen. Dat schrijft De Tijd dinsdag.

Het Comité P bevroeg de afgelopen twee jaar de politiechefs in de luchthavens in Zaventem, Charleroi, Oostende, Bierset en Deurne. Daarbij kwamen verschillende veiligheidsincidenten aan het licht. Ook de ‘profiling’ van risico-passagiers verontrust het Comité P omdat die evenmin geïntegreerd wordt aangepakt. Zie het voorbeeld van een verdachte die toch een pilotenopleiding kan volgen. Ook de samenwerking met de staatsveiligheid en andere veiligheidsinstanties schiet volgens het Comité tekort. Het wil nu dat er één ‘expertisecentrum’ komt dat de beveiliging van alle luchthavens coördineert.

Reactie

Maar intussen reageerde de federale politie. Volgens woordvoerster Tine Hollevoet van de federale politie is het verkeerd om uit het rapport van het Comité P af te leiden dat een terrorist in Wevelgem een pilotencursus heeft kunnen volgen.

De persoon in kwestie, aldus de woordvoerster, heeft geen gerechtelijk verleden. Hooguit werden vage verdachte gedragingen in 2006 in een informatierapport opgenomen. En dat rapport werd wel degelijk op een correcte manier uitgewisseld tussen de verschillende bevoegde diensten.

“Betrokkene is een cursus tot piloot gestart bij een privé-vliegschool, hij heeft er die opleiding niet afgewerkt”, zegt Tine Hollevoet.

Verdachte met terrorismeverleden volgt pilotenopleiding in Wevelgem

Bekijk hier de reportage

(Belga/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS-WTV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier