Verbreding Schipdonkkanaal is onwettelijk, zegt ‘t Groot Gedelf in commissie

Redactie KW

De verbreding van het Schipdonkkanaal is onwettelijk. Dat is de boodschap die actiegroep ‘t Groot Gedelf vanmiddag heeft gebracht in de Commissie Openbare werken van het Vlaams Parlement. “Mocht het kanaal toch verbreed worden, kan Vlaanderen onmogelijk de opgelegde Europese normen voor de kwaliteit van het grondwater nakomen. Dat geldt trouwens voor een groot deel van het hele Seine-Schelde West project”, zegt de actiegroep. De verzilting is nu al te hoog en er is onvoldoende zoetwater om bijkomende verzilting tegen te gaan.

Gebieden die grenzen aan een zee, zoals onze provincie, moeten rekening houden met verzilting van het grondwater. Die ontstaat doordat er zout zeewater landinwaarts stroomt, waardoor het zoetwater verandert. Ook in Brugge is dat het geval. Gepensioneerd directeur Dienst Water- en Bodembeleid Paul Vansteelandt legt uit. “Die verbindingssluis heeft geen enkel zoutweringssysteem, zodanig dat bij versassing het zoutwater binnenkomt in het kanaal Gent-Oostende. En hier wat verder, 300 à 400 meter, wordt dat verzilt water gebruikt voor de bevloeiing van de polders, waar er ook in droge periodes grote problemen mee gemoeid zijn.

Zoutgehalte

Normaal mag de zoutconcentratie op het kanaal Gent-Oostende niet hoger liggen dan 3,2. Maar metingen wijzen uit dat die waarden veel hoger liggen dan toegelaten. “Vlaanderen overtreedt hier haar eigen wetgeving”, zegt actiegroep ‘t Groot Gedelf. “Want de zoutgehalten voor elke waterloop liggen vast in het Decreet Integraal Waterbeleid, van 2010. En dat is een omzetting van Europese regelgeving, om het grondwater te beschermen”.

Zeesluis Terneuzen

De enige manier om verzilting tegen te gaan, is zorgen dat er voldoende zoetwater wordt aangevoerd. Maar daar is nu al een tekort aan en er staan nog projecten op stapel, zoals de tweede zeesluis in Terneuzen, die ook voor extra zoutwater in het Leiebekken zal zorgen..

Actiegroep ‘t Groot Gedelf stelt dan ook met grote zekerheid dat de verbreding van het Schipdonkkanaal, en bij uitbreiding zelfs het hele project Seine-Schelde-West, onwettelijk is. Gewoon op basis van de waterwetgeving, van Europa, en Vlaanderen zelf.

(M.D./A.D.)

Meer vanavond op Focus vanaf 18u00

Verbreding Schipdonkkanaal is onwettelijk, zegt 't Groot Gedelf in commissie

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier