Verbod alcoholverkoop nachtwinkels op de helling?

Redactie KW

(UPDATE) Het verbod op de nachtelijke verkoop van alcohol in nachtwinkels in Brugge en Waregem staat op de helling. De Raad van State heeft het Leuvense politiereglement vernietigd dat nachtwinkels in de binnenstad verbiedt om van juni tot september tussen middernacht en 8 uur ‘s morgens alcohol te verkopen. Leuven voerde de maatregel in 2005 in om de overlast te beperken in de omgeving van nachtwinkels, net als Brugge en Waregem.

Lode Vandevyver, de advocaat van de nachtwinkels, stelde woensdagavond dat de Raad van State van oordeel is “dat het politiereglement onredelijk is omdat hierin alle nachtwinkels geviseerd worden”, ook zij dus die geen overlast veroorzaken. De nachtwinkels hadden in 2005 de rechtszaak opgestart wegens het grote inkomensverlies dat ze leden als gevolg van het alcoholverbod en dat in sommige gevallen tot meer dan 40 procent opliep.

De stad Brugge maakt zich alvast sterk dat haar reglement overeind blijft. “Een belangrijk verschil met de Leuvense politieverordening is het feit dat de maatregel in Brugge voor het hele grondgebied geldt,” zegt burgemeester Patrick Moenaert. “We gaan wel de mogelijke impact van het arrest op de Brugse situatie onderzoeken, en aanpassen mocht dat nodig zijn. Maar de politieverordening blijft van kracht: nachtwinkels op Brugs grondgebied mogen tussen 23u00 en 8u00 geen alcohol verkopen.

(jv/belga)

Meer in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier