Verbeurdverklaring voor illegaal verhandelen van vogels

Redactie KW

De Ieperse rechter heeft maandag twee mannen een verbeurdverklaring opgelegd van in totaal 116.800 euro, geld dat ze verdienden met het verhandelen van illegaal verkregen vogels. De twee moeten ook Vogelbescherming Vlaanderen een schadevergoeding betalen van 6.250 euro.

Het gerecht viel binnen in de zaak van een 39-jarige man in Wervik en bij een 61-jarige man uit Deerlijk. Er werden heel wat vogels in
beslag genomen, waaronder een aantal zeldzame exemplaren. Daarnaast werden er netten en ander materiaal gevonden.

De Wervikaan bleek onder meer in Nederland, Frankrijk en Italië vogels te vangen. Bovendien haalde hij volgens Vogelbescherming Vlaanderen, die zich burgerlijk partij stelde in de zaak, kroeskoppelikanen uit Albanië. In Zuid-Frankrijk roofde hij in één keer 164 eieren van steltkluten. Bij de inval werden in zijn diepvries een zeventigtal dode vogels, waaronder enkele zeldzame exemplaren, aangetroffen.

Ook bij de man in Deerlijk werden vogels in beslag genomen. De rechter veroordeelde man uit Wervik tot het betalen van een vermogensvoordeel van 85.600 euro. Dat geld zou hij hebben verdiend met de verkoop van illegaal verkregen vogels en met de verkoop van eenden en ganzen. Ook moet hij Vogelbescherming Vlaanderen 3.750 euro schadevergoeding betalen en kreeg hij zeven maanden cel en een geldboete.

De tweede beklaagde werd veroordeeld tot het betalen van een verbeurdverklaring van 31.200 euro en een schadevergoeding van 2.500 euro. Hij kreeg een celstraf van zes maanden met uitstel en een geldboete eveneens deels met uitstel.

(belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier