Verbanning Vangheluwe is een voorlopige maatregel, definitieve sanctie volgt nog

Redactie KW

Volgens het Vaticaan is de verbanning van de gewezen Brugse bisschop Roger Vangheluwe naar het buitenland een voorlopige maatregel. Een definitieve sanctie volgt nog en die zal rekening houden met het lijden van het slachtoffer en met de eisen van het gerecht.

De woordvoerder van het Vaticaan mgr. Lombardi heeft meer uitleg gegeven bij de beslissing van de Congregatie voor Geloofsleer met betrekking tot de gewezen bisschop van Brugge Roger Vangheluwe. Volgens de woordvoerder is de verbanning van Vangheluwe naar het buitenland een voorlopige maatregel.

De beslissing voor de psychologische behandeling die Vangheluwe moet ondergaan, is genomen om nadere elementen voor een diagnose en prognose te bekomen om zo de kerkrechterlijke procedure te kunnen afsluiten. Dat allemaal met het oog op het nemen van een definitieve beslissing die binnen de bevoegdheid van de Congregatie voor Geloofsleer blijft en die door de paus moet worden bevestigd, zegt mgr. Lombardi, de directeur van de persdienst van het Vaticaan.

Die eindbeslissing, zo laat mgr. Lombardi weten, zal uiteraard rekening houden met de diverse aspecten van de problematiek, om te beginnen met het lijden van het slachtoffer en met de eisen van het gerecht. De lopende procedure is dus in alle opzichten een voorlopige stap en nog geen definitieve beslissing.

In afwachting van die definitieve beslissing wordt de bisschop ook verboden om zijn priesterlijk en bisschoppelijk ambt in het openbaar uit te oefenen.

Meer in Krant van West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier