Veldslag op Ijzerbedevaart leidde 15 jaar geleden tot schisma in Vlaamse beweging

Redactie KW

VIDEO UPDATE – Zondag is er IJzerbedevaart in Diksmuide en niets wijst er op dat de sereniteit daar zal worden verstoord. Precies 15 jaar geleden was dat wel even anders. Toen is er op de wei aan de IJzertoren een ware veldslag uitgevochten. De opstand kwam van binnenuit.

Radicale Vlaams nationalisten bestormden in 1996 de wei aan de IJzertoren op de 69ste IJzerbedevaart. Ze wilden een radicalere koers en meer inspraak in het IJzerbedevaartcomité. Dirk Demeurie (secretaris IJzerbedevaartcomité): “Men heeft de plaatsen ingenomen en met fluitjes , getoeter en tromgeroffel de IJzerbedevaart verstoord. Dat cumuleerde, die haat in hun ogen, dat fanatisme was bangelijk. Dat was schrikaanjagend. En eens de voorzitter met z’n toespraak begon, heeft men het spreekgestoelte en de voorzitter willen bestormen.”

Onoverbrugbare kloof

De veldslag leidde tot een schisma binnen de Vlaamse beweging, want nu is er naast de Ijzerbedevaart ook een Ijzerwake in Steenstraete waar de meer radicale Flaminganten verzamelen blazen. Vorige week zijn daar nog ruim 5000 koppen geteld. Op de IJzerbedevaart zijn er dat een pak minder maar die vergelijking gaat volgens Demeurie niet op. “Ieder jaar stellen we een onoverbrugbare kloof vast. Waar in Steenstraete nog notoire collaborateurs worden herdacht. Waar gesproken wordt over het Griekenland aan de Maas, brengen we hier een sociale boodschap voor de hele Vlaamse gemeenschap.”

Het IJzerbedevaartcomité organiseert overigens het hele jaar door activiteiten zoals tentoonstellingen en Ten Vrede. Zondag is er in Diksmuide om 11u de 84ste IJzerbedevaart.

Veldslag op Ijzerbedevaart leidde 15 jaar geleden tot schisma in Vlaamse beweging

Bekijk hier de reportage

(KV/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in de journaals van FOCUS-WTV, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier