Veelbesproken priester wil pastorie kopen

Redactie KW

De voormalige pastorie van Handzame en het voormalig centrum voor Heraldiek en Genealogie in Handzame worden mogelijk verkocht aan E.H. Emiel Herroelen, een controversiële priester uit Overijse. Hij heeft 606.666 euro -op zich al een fascinerend bedrag- over voor de aankoop.

De panden stonden sinds de gemeenteraad van september te koop voor minstens 450.000 euro. En eerste agendapunt van de gemeenteraad van maandagavond 8 februari is de ‘goedkeuring van de ontwerpakte voor verkoop door de gemeente aan eerwaarde heer Emiel Herroelen’, een priester uit Overijse. De man wil er 606.666 euro voor betalen.

Het getal van de duivel

Een heel mooi bedrag voor de gemeente om te kunnen opstrijken, maar ook cijfertjes die fascineren : 666 staat bekend als het getal van de duivel. Bovendien blijkt E.H. Herroelen een op zijn minst kleurrijk figuur te zijn : hoewel hij tot zijn 69 jaar pastoor was in Nossegem, besloot hij toen ‘in onderling overleg met de kardinaal’ om vervroegd op pensioen te gaan, omdat hij zich niet kon vinden in het feit dat steeds meer leken in de werking van de katholieke kerk werden betrokken. Hij was altijd al voorstander van een meer radicale, traditionalistische koers.

Christus Sacerdos

Eerwaarde heer Emiel Herroelen kocht – met giften van sympathisanten – een leegstaand klooster op een groot domein in Maleizen bij Overijse en bouwde het met de hulp van tientallen vrijwilligers om tot een complex met kerk, twee kapellen, sportterreinen, een jeugdlokaal, bibliotheek en feestzaal. Hij begon er de gemeenschap Christus Sacerdos en gaf er eigen -niet erkende- opleidingen aan jonge priesters.

“Om uit te bollen”

De priester, intussen achter in de zeventig, wil nu dus de voormalige pastorie in Handzame kopen. Toelichting geeft hij voorlopig liever niet : “Zolang niet alles in kannen en kruiken is, ben ik niet zeker van mijn stuk. Ik wil het vel van de beer niet verkopen voor hij geschoten is.”(FJA)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (Editie De Weekbode Torhout) van vrijdag 5 februari 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier