Veel talent van eigen bodem

Redactie KW

OostendeHet Filmfestival Oostende trekt dit jaar resoluut de Belgische kaart. Naast de Vlaamse openings- en slotfilm, respectievelijk ‘Meisjes’ van Geofrey Van Enthoven en ‘My Queen Karo’ van Doroth van den Berghe, zijn er ook een hele rist kortfilms van eigen bodem te zien. Master van deze derde editie is Maurice Engelen.

Het filmfestival, met voor het eerst Prime als presenting partner, vindt dit jaar plaats van 19 tot en met 25 augustus. De organisatoren, Les Films du Bord de Mer vzw, hopen zo nog een graantje mee te pikken van de vakantiedrukte aan de kust. De films zullen opnieuw te zien zijn in Kinepolis en in CinRialto. Op het Wapenplein komt tijdelijk een gameroom.

Master en uithangbord van het festival Maurice Engelen (zie kader) tekent voor een opmerkelijke filmselectie en pakt ook uit met een nieuwigheid, SeeShorts, een kortfilmwedstrijd met humor als thema. “Iedereen die wil, kan een grappige kortfilm insturen. Een professionele jury met onder andere Kamagurka maakt een festivalselectie waarvan de genomineerden tijdens het festival kunnen meedingen naar een jury- en publieksprijs”, aldus Engelen.

Talent van eigen bodem

Het filmfestival is dit jaar opvallend Belgisch getint. “Dat is een bewuste keuze”, zegt Peter Creaymeersch van Les Films du Bord De Mer. “We willen talent van eigen bodem in de kijker plaatsen en dus zijn alvast de openings- en de slotfilm van Vlaamse makelij. Het deels in Oostende opgenomen Meisjes van Geoffrey Van Enthoven – met onder andere Lea Cousin en Lucas Van den Eynde – schiet het festival op 19 augustus op gang. De film vertelt het verhaal van drie kranige 70-ers die een R& B-groep opstarten. Afsluiten doen we met My Queen Karo, de tweede langspeelfilm van Doroth van den Berghe met Matthias Schoenaerts. Daarin komen we terecht in het Amsterdam van de jaren ’70 en het leven in een kraakpand.”

Uiteraard zijn er ook weer een hele rist internationale topfilms die hun Belgische premie beleven in Oostende, zoals Crossing Over met Harrison Ford en The Other Man met Antonio Banderas. Na Gomorra vorig jaar wisten de organisatoren opnieuw ook de winnaar van de Grand Prix du Jury in Cannes te strikken, Un prophe van Jacques Audiard. “Nieuw hierbij is dat elke avant-premie dit keer wordt voorafgegaan door een Belgische kortfilm, die het afgelopen jaar internationaal lof oogstte. Zo zal onder andere Ka, dat geselecteerd werd voor het festival van Berlijn, van Oostendenaar Kristof Hoornaert voor het eerst in ons land te zien zijn.”

Gamedorp

Ook op gebied van series en games ziet het programma, alhoewel het nog verre van volledig is, er alvast veelbelovend uit. In de sectie tv-series worden o.a. Torchwood (een soortement opvolger – en een anagram – van Doctor Who, N.v.d.R.), Dead like me en The Riches in avant-premie voorgesteld.

Het gamingluik breidt serieus uit. Naast de nieuwste games die voorgesteld worden in Kinepolis, wordt het Wapenplein van 23 tot 26 augustus onder de noemer City Games tijdelijk omgetoverd tot een gamedorp, waar jong en oud zich gratis zullen kunnen amuseren met de racegame Need for Speed Shift, het karaokespelletje Singstar en de quiz Buzz.

(MV)

Master Maurice Engelen stelde dinsdag in het gezelschap van Peter Craeymeersch, Kurt Bullynck, Stefan Doutreligne en Gilbert Deley van de vzw Films du Bord du Mer zijn selectie voor het Oostendse Filmfestival voor. (Foto PM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier