Veel jobs, minder trafiek in haven Oostende

Redactie KW

De haven van Oostende noteert stevige tewerkstellingscijfers in de voorhaven met 956 werknemers.

Voor bulk en cargo liggen de trafiekcijfers 12% lager dan vorig jaar. “De tewerkstelling in de voorhaven is de hoogste sinds meer dan tien jaar met 1.000 werknemers in zicht”, zegt het AG Haven Oostende. Het is vooral de offshore energieactiviteit die zorgt voor grote bedrijvigheid.

“Op een jaar tijd is deze offshoresector in de haven uitgegroeid tot een industrie van een 20-tal nieuwe bedrijven die nu zo’n 200 extra mensen tewerkstellen”, klinkt het. Volgens de haven lopen ook nog gesprekken met tien andere bedrijven voor een langdurige samenwerking. De activiteiten zorgden voor een verdubbeling van de invaarten in de haven.

De goede resultaten van de offshore-industrie staan in schril contrast met de mindere cijfers van de traditionele activiteiten. Voor bulk en cargo ligt de trafiekoverslag 12% lager dan vorig jaar. Er meerden ook maar twaalf cruiseschepen aan. “Moeilijkheden met het Loodswezen spelen ons parten, alle investeringen in de nieuw haventoegang ten spijt”, zegt de haven.

Bovendien werd de roro-sector teruggebracht tot de lijn Oostende-Ramsgate met twee schepen. Onlangs werd wel een derde schip gecharterd. Daardoor zal de frequentie opgetrokken worden tot zes afvaarten per dag. De Oostendse haven verwacht een verdere groei van de activiteiten met de focus op hernieuwbare energie.

(HH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (editie De Zeewacht). En vanavond in het journaal van FOCUS-WTV.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier