Veel Fransen zoeken nog snel een job in grensstreek voor wegvallen grensarbeiderstatuut

Redactie KW

MET VIDEO – Opvallend veel Fransen komen in onze grensregio zoeken naar een job. En dat heeft veel te maken met het statuut van grensarbeider. Het belastingsvoordeel voor Fransen die in ons land werken, valt eind van het jaar weg. Wie voor die datum bij ons aan de slag gaat, kan wel nog 22 jaar van het statuut genieten.

Heel wat bedrijven in de grensstreek hebben moeite om voldoende personeel te vinden, zeker voor hard werk. Noord-Franse arbeiders bieden zich wel vlotjes aan. Met het statuut van grensarbeider hebben ze dan ook een financieel voordeel op hun Belgische collega’s. Maar nu op het einde van het jaar het statuut van grensarbeider verdwijnt, vrezen heel wat bedrijven dat ze moeilijker kandidaat werknemers zullen vinden, terwijl de vraag nog altijd groot is.

Rush

Op dit moment zijn er nog veel Fransen die zich kandidaat stellen voor een job in ons land. Als ze voor het einde van het jaar effectief een job vinden, kunnen ze nog 22 jaar genieten van het bijzondere statuut. In onze provincie werken tegen 7.000 Franse grensarbeiders. Dat zijn er vier keer meer dan tien jaar geleden. De discussie over het stopzetten van het grensarbeiderstatuut heeft jarenlang geduurd.

Veel Fransen zoeken nog snel een job in grensstreek voor wegvallen grensarbeiderstatuut

Bekijk hier de reportage

(TN/BS)

Meer hierover in de journaals van FOCUS-WTV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier