VDAB lanceert havenactieplan voor vier Vlaamse havens

Redactie KW

De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) lanceert een havenactieplan dat als doel heeft meer mensen aan te trekken om te werken in de havens van Antwerpen, Gent, Oostende en Zeebrugge. Er is werk voor zowel hoog- als laaggeschoolden, in een breed gamma functies.

De vier Vlaamse havens kampen al langer met structurele knelpuntvacatures en dat blijft zo ondanks de economische crisis, zo meldt de VDAB. Bovendien zorgt de groei van de havens de komende jaren voor duizenden bijkomende jobs.

Het havenactieplan van de VDAB start met de lancering van de website www.vdab.be/haven, waar alle vacatures en opleidingen in verband met de haven worden samengebracht en waar het werken in de haven wordt gepromoot. Bedrijven uit de havengebieden, of die een havengebonden activiteit uitoefenen, kunnen gratis van de site gebruikmaken.

“De havens hebben zeer veel personeel nodig”, zegt communicatiemanager Nancy Vercammen van de VDAB, “maar hun imago speelt vaak in hun nadeel. Nochtans gaat het om heel wat jobs in uiteenlopende functies, zowel voor hoog- als voor laaggeschoolden.”

Volgens een Europese studie hebben de havens van Antwerpen, Gent, Oostende en Zeebrugge tegen 2015 liefst 13.000 extra mensen nodig. Dat cijfer is gebaseerd op de groeiende trafiek in de havens en op geplande ontwikkelingen in Antwerpen, Zeebrugge en Gent. Ondanks de terugvallende trafiek en de eerste berichten van ontslagen, blijven een aantal knelpuntberoepen in de haven ook vandaag bestaan. Dat mag echter geen extra belemmering voor de havens betekenen, oordelen de VDAB en Vlaams minister van Werk Frank Vandenbroucke (sp.a).

Vanaf januari zet de VDAB ook extra mensen in om de havens – via werkgevers en werkzoekenden – te ondersteunen. In de havens gaan accountmanagers aan de slag en er wordt een havengericht opleidingsaanbod uitgetekend. Voorts gaat bijzondere aandacht naar oudere en allochtone werkzoekenden, die in de havens ondervertegenwoordigd blijven. De initiatieven richten zich op het invullen van knelpuntberoepen.

Het havenactieplan werd uitgewerkt op vraag van minister Vandenbroucke. Dat gebeurde naar aanleiding van de vierkante tafel “De haven werkt” die vorig jaar zeven knelpunten op een rij zette met de afspraak er snel werk van te maken. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier